UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Тбілісі обурились через заклик Росії не брати Грузію та Україну до НАТО

У Міністерстві закордонних справ Грузії розкритикували заклик Росії відкликати обіцянку про членство України та Грузії у НАТО

Журналіст стрічки новин
У Тбілісі обурились через заклик Росії н…
Фото: Рixabay

У Тбілісі назвали такі вимоги неприйнятними. Питання вступу Грузії та України в НАТО обговорили ще на бухарестському саміті у 2008 році, нагадали у відомстві.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу МЗС Грузії.

"Міністерство закордонних справ вважає неприйнятною заяву Міністерства закордонних справ Російської Федерації, згідно з якою РФ вважає за необхідне дезавуювати рішення бухарестського саміту 2008 року про те, що Грузія та Україна стануть членами НАТО", – наголосили у міністерстві.

Так, 3 квітня 2008 року на саміті в Бухаресті лідери країн-членів НАТО вирішили, що Грузія і Україна стануть членами НАТО.

"Вищезазначене є надзвичайно важливим політичним рішенням, заснованим на консенсусі, заснованим на фундаментальному принципі міжнародного права, згідно з яким всі держави мають суверенне право обирати свій власний зовнішньополітичний курс", - зазначили у Тбілісі.

Крім того, рішення, ухвалене на саміті у Бухаресті, повторювалося на всіх самітах НАТО, які відбулися після 2008 року.

Також у комюніке, ухваленому на саміті НАТО в Брюсселі у 2021 році, наголошується, що союзники вважають неприйнятним втручання будь-якої третьої сторони у визначення зовнішніх пріоритетів країн.

"Зважаючи на все вищевикладене, будь-яка заява, зроблена третьою стороною щодо перегляду рішення Бухарестського саміту, яка суперечить основним принципам та нормам міжнародного права, є неприйнятною для Міністерства закордонних справ", – додали у МЗС.

Там зауважили, що наразі головним викликом європейської та євроатлантичної архітектури безпеки є дії Російської Федерації.

"Вони (дії, – ред.) проявляються в окупації та анексії територій сусідніх суверенних країн, ігнорування основних принципів міжнародного права та невиконання зобов'язань", – резюмували у заяві.

Нагадаємо, 18 жовтня прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що вступ України до НАТО став б для Росії найгіршим сценарієм. За словами Пєскова, це сценарій, який виходить за червоні лінії національних інтересів Росії.

21 жовтня президент Росії Володимир Путін заявив, що візит міністра оборони США до Києва – це відкриті двері Україні до НАТО.

24 жовтня в адміністрації президента Росії Путіна визнали, що Москва не може перешкодити зближенню України і НАТО.

22 листопада очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія заважає Україні вступити до НАТО.

25 листопада на Росії заявили про розширення так званих "червоних ліній" для України. Зокрема, радник Кремля та голова правління Ради у закордонних справах РФ Федір Лук'янов заявив, що йдеться про вступ України до НАТО на тлі останніх подій.

А 8 грудня уже Путін назвав неприйнятним вступ України до НАТО.

Читайте також: Шлях до НАТО: Що дасть Україні запрошення на збройний комітет Ради Альянсу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme