UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Уганда планує запровадити смертну кару за гомосексуальність

Парламент Уганди ухвалив закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув'язнення за гомосексуальність, "вербування, просування та фінансування" одностатевої "діяльності". Цей документ ще може ветувати президент

Уганда планує запровадити смертну кару з…
Уганда

Про це пише The Guardian, передає Depo.ua.

21 березня за законопроєкт проголосували 389 депутатів, і тільки два парламентарі, Фокс Одоі-Ойвелово та Пол Квізера Буцяна, виступили проти закону.

"Законопроєкт погано продуманий, він містить положення, які є неконституційними, нівелює досягнення в боротьбі з гендерним насильством. Це суперечить всім відомим правовим нормам", — зазначає Одоі-Ойвелово.

Відтепер доля законопроєкту залежить тільки від президента Йовері Мусевені, який може накласти вето або підписати його як закон.

За даними The Guardian, до 2014 року в Уганді, яка є достатньо консервативною християнською країною, вже діяв подібний закон, який передбачав довічне ув’язнення за гомосексуальність.

Попередня версія закону викликала широку міжнародну критику та 1 серпня 2014 року була анульована Конституційним судом. Після скасування закону представники ЛГБТ продовжували зазнавати жорсткого осуду та навіть насилля. 

Правозахисники виступили проти нового закону та назвали його "законом про ненависть". Юристка та правозахисниця Сара Касанде назвала ухвалення документа "трагічним днем в історії Уганди". 

"Положення законопроєкту про боротьбу з гомосексуальністю є варварськими, дискримінаційними та неконституційними. Проте не втрачайте надії, цей огидний законопроєкт буде зрештою скасований", — зазначила Касанде.

За підрахунками The Guardian, у 72 країнах одностатеві стосунки караються законом. З них у 8 країнах передбачена смертна кара.

В Ірані, Судані, Саудівській Аравії та Ємені гомосексуальність досі карається смертною карою відповідно до законів шаріату. Те ж саме стосується деяких районів Сомалі та північної Нігерії. У двох інших країнах — Сирії та Іраку — смертні вироки виконують недержавні організації, зокрема "Ісламська держава".

Натомість найкраща підтримка прав ЛГБТК у Швеції та Нідерландах. За рейтингом Єврокомісії, жителі цих двох країн стверджують, що геї, лесбійки та бісексуальні люди повинні мати ті самі права, що й гетеросексуальні люди.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme