Україна працює, щоб розширити міжнародні санкції на атомну галузь рф, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський повідомив про роботу українських дипломатів над тим, щоб добитися від партнерів, зокрема Європейського Союзу, запровадження санкцій на російську атомну галузь

Михайло Хомченко

Про це Зеленський сказав у вечірньому відеозверненні 25 лютого, передає Depo.ua.

"Наші дипломати й уся держава працюють над тим, щоб розширити глобальні і, зокрема, європейські санкції ще на російську атомну галузь, на "Росатом", всіх, хто причетний до ракетної програми і ядерного шантажу держави-терориста", — заявив він.

Зеленський зазначив, що вже є відповідні кроки партнерів, зокрема Сполучених Штатів та Великої Британії. Україна очікує відповідних кроків і від Європейського Союзу, додав президент.

Коментуючи 10-й пакет санкцій ЄС, Зеленський сказав, що в ньому є "потужні нові санкційні кроки проти військової промисловості та фінансового сектору держави-терориста і проти пропагандистів, які втопили у брехні російське суспільство".

Президент додав, що українська влада також продовжить роботу над санкціями України проти російських суб’єктів та всіх, хто їм допомагає. "Будуть відповідні рішення", — наголосив Зеленський.

Зазначимо, Європейський Союз 25 лютого ввів у дію десятий пакет санкцій проти росії. З-поміж обмежень — санкції проти 7 іранських компаній, російського каучуку та заборона громадянам рф працювати в керівних органах компаній критичної інфраструктури ЄС.

Крім того, до 10-го пакета санкцій ЄС потрапили 121 фізична та юридична особа, зокрема відповідальні за депортацію українських дітей, також передбачаються значні нові обмеження на імпорт/експорт та заборону російських пропагандистських ЗМІ.

Журналіст Рікард Джозвяк писав, що для прискорення рішення з цього пакета виключили "суперечливі" пункти, зокрема алмази та ядерну сферу. Також Єврокомісія відмовилася від планів включити до пакета санкцій атомну галузь росії та її представників.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua