Українські митники конфіскували 58 тонн кави із В'єтнаму

Українські митники виявили чергову схему незаконного імпорту кави на загальну суму 4,2 млн грн

Надія Клочко

Митниця здійснила перевірку ввезення з В'єтнаму до України кави у  зернах, виду Арабіка, вагою близько 58 тонн. Вантаж був оформлений з порушеннями.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на повідомлення Держмитслужби.

Відповідно до товаросупровідних документів, які були подані до митного оформлення, одержувач та імпортер товару – українське товариство, а продавець – нідерландська компанія.

Однак у митників виникли сумніви щодо законності здійснення цієї зовнішньоекономічної операції. Тому вони направили запит до нідерландської митниці щодо надання допомоги у проведенні перевірки дотримання митного законодавства цієї кави.

"За результатами опрацювання відповіді митних органів іноземної країни встановлено, що нідерландська компанія ніяких договорів на продаж і поставку товару в Україну не укладала, тобто відомості, зазначені в товаросупровідних документах, поданих українським товариством до митного оформлення, не відповідають фактичним обставинам", – зазначили в українському митному відомстві.

В діях керівника української компанії - імпортера встановлено наявність ознак порушення митних правил, зокрема, переміщення товарів на загальну суму понад 4,2 млн. грн. через митний кордон України з приховуванням від контролю, надавши документи, що містять неправдиві відомості щодо продавця та відомості, необхідні для визначення його митної вартості.

Фото: Держмитслужба

Координаційно-моніторинговою митницею складено три протоколи про порушення митних правил за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, що передбачає накладення штрафу у розмірі сто відсотків вартості товару та його конфіскацію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через неврожай кави у всьому світі очікується її здорожчання, у тому числі й в Україні. Найбільше на собівартість кави у світі впливає сильна посуха в Бразилії – провідному виробнику кавових зерен у світі.

Читайте також: Чому в Україні стрімко дорожчає кава і коли це закінчиться

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua