UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Унікальне явище: Українські полярники показали повне сонячне затемнення над станцією "Академік Вернадський" (ВІДЕО)

Українським полярникам зі станції "Академік Вернадський" вдалося спостерігати на власні очі повне сонячне затемнення 4 грудня

Журналіст відділу новин
Унікальне явище: Українські полярники по…
Фото: Скріншот

Це унікальне в 2021 році астрономічне явище було видно тільки з Антарктиди та частково з Південної Африки й південної частини Атлантичного океану.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

"Це дуже рідкісне природне явище: наступного треба чекати 18 років, а попереднє було 2003-го", – розповіли полярники.

Українські науковці з колегами із всесвітньо відомої обсерваторії Haystack Массачусетського технологічного інституту (США) заздалегідь підготувалися, щоб зафіксувати та проаналізувати процес затемнення.

Зазначається, що явища, які відбуваються під час затемнення – "дивовижні та масштабні". Фахівці пояснили також, у чому їх унікальність.

Так, зараз у Південній півкулі літо, і коли серед антарктичного дня в цю пору року тінь від місяця повністю закриває сонячний диск, нічна темрява охоплює весь навколоземний простір від поверхні до іоносфери, "створюючи нестандартні умови для поширення радіохвиль".

Саме в такі моменти можна почути радіостанції на рекордній відстані – понад 15 тисяч км – і зареєструвати випромінювання надпотужних блискавок з Південної Америки, яке зазвичай доходить до станції "Академік Вернадський" тільки глибокої зимової ночі.

Крім того, місячна тінь, яка переміщається з величезною швидкістю, здатна утворювати плазмові хвилі в іоносфері – там, де захисне магнітне поле Землі приймає удари сонячного вітру.

"Ці хвилі іонізованого розрідженого газу (плазми) наші фахівці можуть "зловити" за допомогою спеціального надчутливого радара – іонозонду оригінальної української розробки", – наголосили полярники.

Уточнюється, що потужності таких хвиль може бути достатньо, щоб пробудити навіть магнітне поле Землі (створити несподівану магнітну бурю, викликану затемненням).

Вчені розповіли також, що таке унікальне явище як повне сонячне затемнення, допомагає їм "краще пізнати світ навколо".

Нагадаємо, дещо раніше полярники розповіли цікаві факти про "життя" українського прапора в Антарктиді. Він майорить над станцією "Академік Вернадський" понад 25 років.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme