Уряд переніс запуск реєстру олігархів

Кабінет міністрів України переніс терміни початок дії реєстру олігархів, який мали запустити навесні 2022 року

Михайло Хомченко

Про це йдеться у розпорядженні на сайті уряду, яке вносить зміни до плану заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархами, передає Depo.ua.

Так, запуск реєстру мав відбутися у квітні 2022 року. Проте тепер це має відбутися через три місяці з дня оприлюднення висновку Венеційської комісії. Відповідати за реєстр тепер буде не лише Рада національної безпеки і оборони, але й Міністерство юстиції.

Також уряд у своєму розпорядженні зазначив, що очікуваним результатом виконання цього плану заходів буде внесення змін до закону про олігархів, щоб привести його у відповідність рекомендаціям Венеційської комісії.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав його на початку листопада 2021 року. Він передбачає, що олігархами в Україні вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть щонайменше трьом із таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року підтримує або посилює це становище;
  • має активи на понад один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб (зараз це 2 мільярди 270 мільйонів гривень, або трохи більше ніж 83 мільйони доларів).

Якщо ж людину визнають олігархом, на неї накладатимуть такі обмеження:

  • заборона робити внески на підтримку політичних партій;
  • купувати об'єкти великої приватизації;
  • фінансувати будь-яку політичну агітацію, проведення мітингів або демонстрацій із політичними вимогами та гаслами.

Олігархи також повинні подавати декларацію, як це роблять чиновники. У вересні 2021 року РНБО запустила систему моніторингу олігархів. А у липні 2022-го секретар РНБО Олексій Данілов казав, що під перевірку на відповідність "критеріям олігарха" нині можуть підпадати орієнтовно 86 людей.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua