UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

В Афганістані екс-в'язні почали "полювання" на жінок-суддів

В Афганістані чоловіки, яких засудили за вбивства та зґвалтування, почали "полювання" на жінок-суддів, які виносили вироки

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В Афганістані екс-в'язні почали "полюван…
Фото: Pixabay

Протягом останніх 20 років, до захоплення влади бойовиками радикального руху "Талібан", в Афганістані суддями працювали 270 жінок.

Саме вони домагалися справедливості для жінок, які постраждали від насильства, повідомляє Depo.ua із посиланням на BBC.

Зазначається, що понад 200 жінок, які раніше працювали суддями, вимушені переховуватися через страх помсти від екс-в'язнів. Зокрема, суддя Масума протягом своєї кар'єри засудила сотні чоловіків за насильство щодо жінок.

"Була північ, коли ми дізналися, що таліби звільнили всіх ув'язнених з в'язниці. Ми негайно втекли, залишивши будинок і все наше життя позаду", – розповіла вона.

За її словами, вона одягнула паранджу, аби її не впізнали. Жінці вдалося проїхати пропускні пункти "Талібану" без проблем. Незабаром сусіди повідомили екс-судді, що до її будинку прийшли таліби. За описом вона зрозуміла, що її шукає один з членів "Талібану", якого вона кинула за ґрати на 20 років.

"Після того, як рішення було винесено, вбивця підійшов до мене і сказав: "Коли я вийду з в'язниці, я зроблю з тобою те, що я зробив зі своєю дружиною", – сказала Масума.

Уточнюється, що всі жінки-судді протягом останнього місяця хоча б раз змінювали номер телефону через постійні погрози розправи. Всі вони заявили, що їхні колишні будинки відвідували таліби. Їхні сусіди та друзі повідомили, що їх допитували про місцезнаходження суддів.

Нагадаємо, 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Жителі столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Невдовзі після захоплення влади таліби заявили, що не будуть відбирати у жінок права на освіту та роботу. Але подальші кроки нової влади продемонстрували, що "Талібан" не збирається дотримуватися своїх обіцянок.

Читайте також: Вільна преса, права жінок та опоненти при владі: Чи дотримується Талібан своїх обіцянок

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme