В Україні пропонують збільшити штрафи за шкоду екології: Подробиці

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розпочало підготовку законопроекту, що має на меті підвищити адміністративні санкції за шкоду екології

Ірина Костенко

Адміністративні санкції можуть бути підвищені у понад 10 разів.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований у своєму Facebook, передає Depo.ua.

"Наші фахівці спільно з представниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів наразі готують проект закону щодо посилення відповідальності за близько 50 екологічних порушень", – уточнив він.

За словами Мальованого, так міністерство планує стимулювати органи місцевого самоврядування до запровадження більш ефективних дій щодо захисту екології.

Крім того, Мальований повідомив, що порушники екологічного законодавства від початку року завдали рослинному світу України вже понад 200 мільйонів гривень збитків.

"Таку суму розрахували тероргани Держекоінспекції протягом 7 місяців", – уточнив він.

Голова Держекоінспекції зазначив також, що був розроблений проект Державної стратегії управління лісами до 2035 року, яка передбачає збереження видового різноманіття у лісовому фонді.

"Разом із тим реформування потребує і система відповідальності за вирубку лісу. На сьогоднішній день штраф за порубку чи пошкодження дерев становить 2550-5100 гривень для посадових осіб. Натомість нелегально знищена деревина продається на десятки мільйонів гривень. Підвищення штрафів дозволить більш ефективно протидіяти таким злочинам", – написав він.

За словами Мальованого, досягнення ефективнішого захисту лісових насаджень стане можливим і завдяки посиленню екологічного контролю шляхом ухвалення законопроекту №3091.

"Так, наразі інспектори часто стикаються з недопусками у лісгоспи, де відбуваються незаконні рубки. Проектом закону пропонується підвищити штраф за це порушення з 765 гривень до 600 тисяч – 1,8 мільйона гривень. Ці кроки у комплексі дадуть змогу досягнути сталого лісового господарства та збереження цінних екологічних систем лісу", – підсумував він.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що в Україні проведуть масштабну інвентаризацію лісів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua