UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

В Україні відсьогодні заборонено продавати ліки дітям: Деталі нового закону

У неділю, 8 серпня, почала діяти заборона продажу лікарських засобів дітям віком до 14 років

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В Україні відсьогодні заборонено продава…
Фото: Колаж Depo.ua

Це стосується не лише аптек, але також продажу ліків через Інтернет та доставки засобів. Відповідний законопроект №5122 Верховна Рада ухвалила 15 липня.

Напередодні, 6 серпня, президент України Володимир Зеленський підписав закон, повідомляє Depo.ua із посиланням на Офіс президента.

Згідно з законом, фармацевти повинні переконатися, що дитина досягла віку 14 років. У разі відмови надати документ, що підтверджує вік, продаж ліків заборонений.

В інакшому випадку на порушників чекає адміністративна відповідальність. Продаж та доставка ліків дітям тягне за собою накладення штрафу від 6,8 до 13,6 тисячі гривень. Якщо порушення було вчинене повторно протягом року – від 13,6 до 23,8 тисячі гривень. Право складати протоколи про відповідні адміністративні порушення надається Нацполіції.

"Документ має на меті обмежити вільний доступ дітей до лікарських засобів, що продаються в аптечних закладах, і таким чином запобігти можливим нещасним випадкам. Адже препарати, які аптеки мають відпускати виключно за рецептом, часто можна придбати без його наявності", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що в Україні зросла кількість підліткових самогубств. Так, у червні у Кривому Розі 12-річна дівчина наковталася спазмалітиків, снодійних та заспокійливих. А на Херсонщині 14-річну дівчину довели булінгом до спроби самогубства.

Читайте також: Наковтатись пігулок через челендж у TikTok: Чи винні соцмережі в дитячих самогубствах

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme