UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

В Україні з 16 січня усі газети та журнали повинні видаватися державною мовою

З 16 січня в Україні друковані ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження мають видаватися державною мовою

Журналіст стрічки новин
В Україні з 16 січня усі газети та журна…

Саме такою є вимоги 25 статті закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих засобів масової інформації, що набула чинності сьогодні.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Урядовий портал".

Законом дозволяється, щоб газети та журнали видавалися іншими мовами, однак одночасно і з таким же тиражем вони повинні видаватися й українською. Усі мовні версії друкованих ЗМІ повинні мати однакову назву, зміст, обсяг та спосіб друку. Також необхідно, щоб їхні випуски мали однакову нумерацію порядкових номерів і видавалися в один день. Тобто випуск журналів, газет та інших видів друкованих ЗМІ лише іноземною мовою в Україні тепер заборонено.

Нагадаємо, рік тому мовний омбудсмен Тарас Кремінь скаржився, що через дистанційне навчання освітяни частіше порушують закон про мову. До секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови почало надходити значно більше скарг щодо порушення закону функціонування української мови як державної.

Довідка: Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" був ухвалений Верховною Радою України 25 квітня 2019 року. Набув чинності через два місяці з дня його опублікування.

Закон забезпечує пріоритетність української мови у понад 30 сферах суспільного життя: зокрема у державному управлінні, ЗМІ, сфері освіти, науки, культури, реклами, послуг. 

Через страшенний опір ухваленню закону з боку проросійських сил у парламенті й суспільстві, а також через популістську критику щодо "радикальності" закону, низку норм було пом'якшено, а деякі — вилучені. Так, зазнала значних змін стаття 24 "Державна мова у сфері телебачення і радіомовлення": 90% мовлення державною мовою на загальнонаціональних каналах після першого читання були зменшені до 75%.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme