В Україні за допомогою нейромереж "оживили" голос Тараса Шевченка

Голос видатного українського поета та художника Траса Шевченка відновили за допомогою нейромереж

Надія Клочко

Креативна агенція TABASCO за допомогою нейромереж відтворила голос Тараса Шевченка беж жадних збережених записів, а лише ґрунтуючись на антропометричних даних і роботі нейромереж.

Про це йдеться у повідомлення TABASCO у Facebook, передає Depo.ua.

Як відомо, Тарас Шевченко помер у 1861 році, а перший робочий прототип фонографа, пристрою для запису та відтворення звуку, з'явився тільки через 16 років. Тому до наших днів не збереглося жодного запису голосу поета.

Але в TABASCO спробували відтворити голос Шевченка без його зразка. Для цього скористалися точними антропометричними даними про нього, які виміряли з посмертної маски Шевченка. Вона зберігається в Національному музеї його імені. Також шевченкознавці протягом місяця шукали в архівах інформацію про спосіб життя, звички та хвороби Шевченка — усі ці чинники впливають на голос будь-якої людини. Також використовували спогади сучасників поета.

Потім усю знайдену інформацію класифікували за ступенем важливості, а ще — зробили 3D-модель голови Шевченка. Аналіз цих даних дозволив відібрати спершу 108, потім 26 і зрештою — трьох людей по всій Україні, найбільш схожих із поетом ХІХ століття.

Робота над проектом, як розповіли у TABASCO, тривала понад рік. Його підготували до 30-ої річниці Незалежності України. У цей день, 24 серпня, в Національному музеї імені Тараса Шевченка синтезований голос читатиме поезії Кобзаря.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у місті Баабда в Лівані відкрили перший на Близькому Сході пам’ятник українському поету та художнику Тарасу Шевченку

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua