UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

В Україні зафіксували перший потенційний випадок зараження COVID-штамом "Омікрон"

В Україні виявили перший потенційний випадок зараження штамом коронавірусу "Омікрон"

Журналіст відділу новин
В Україні зафіксували перший потенційний…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

В одному зі зразків виявили комбінацію мутацій, характерну для штаму коронавірусу "Омікрон", який поширився світом з ПАР.

Як пише Depo.ua, про це розповів український генетик Олександр Коляда в Instagram.

Він зазначив, що пацієнтка, дізнавшись про хворобу, одразу самоізолювалася, тому вона могла і не передати вірус оточуючим.

"Не думаю, що це перша така людина, тому що в країнах із тією ж політикою перельотів таких випадків вже сотні. Чим частіше шукають, тим частіше знаходять", – написав Коляда.

За його словами, у зразку ймовірного "Омікрона" у NTD-ділянці вірусу знайшли мутацію N501Y (є як у "Омікрона", так і у "Дельти"), K417N (характерна для "Омікрона" та деяких старих штамів – знижує їх впізнання антитілами). Він наголосив, що при цьому в даному варіанті вірусу немає E484K (як у "бразильського" та Beta-штамів), L452R (як у "Дельти"), а також мутацій K417T і W152C (вони є у "Епсілона" та інших штамів).

Коляда зауважив, що підтвердити решту десятків мутацій у вірусі теж можна, але це займе у якийсь час. Водночас він наголосив, що тут все бачиться досить однозначно.

"Для того, щоб підтвердити, чи це насправді "Омікрон", зразок передадуть до інших лабораторій. Поки що він залишається у статусі "вірусу з мутаціями, характерними для варіанта "Омікрон", – пояснив генетик.

Він додав, що дослідження штамів коронавірусу в Україні вирішив провести головний фахівець у лабораторії Diagen з генетики COVID-19 Владислав Мосейко. Відомо, що нині більшість українців хворіють на коронавірус, викликаний варіантом "Дельта" – таких випадків у країні 97%.

Нагадаємо, дещо раніше у РНБО спрогнозували, що в Україні перші випадки COVID-штаму "Омікрон" можуть виявити вже найближчим часом. А у Великій Британії зафіксували першу у світі смерть пацієнта зі штамом коронавірусу "Омікрон"

Читайте також: Новий штам коронавірусу "Омікрон": Чим він небезпечний та як проявляється

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme