В Україні знімають фільм про Мустафу Джемілєва: Що відомо про стрічку

В Україні до жовтня цього року триватимуть зйомки повнометражного ігрового фільму "Киснева станція" режисера Івана Тимченка. Стрічка присвячена переламному епізоду в житті лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Прем'єра фільму запланована на наступний рік

Надія Клочко

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Держкіно.

Як зазначається, події, відображені у фільмі, відбулися влітку 1980 року. Тоді Мустафа Джемілєв відбував чотирирічне заслання у якутському селищі Зирянка, де працював на кисневій станції, від чого і походить назва стрічки.

"Щодня він наповнює киснем іржаві балони й котить їх на причал. Це монотонна та виснажлива робота, в якій він уподібнюється до міфологічного Сізіфа. Це не перше й не останнє його ув’язнення, і здається, що триватиме воно нескінченно", – йдеться у повідомленні.

Як розповів сценарист фільму Михайло Бриних, в історії Мустафи Джемілєва його зацікавила саме ось ця міфологічна, екзистенційна проблематика.

"Колись Альбер Камю намагався відповісти на запитання: чи може Сізіф бути щасливий? В яку саме мить Сізіф здатен відчути і зрозуміти, що таке щастя? Власне, сценарій фільму "Киснева станція" і почався як спроба знайти відповідь на це питання — завдяки життєвому прикладу Мустафи Джемілєва", - зазначив він.

Один із вагомих наскрізних мотивів фільму — глибока та зворушлива особиста історія, яка познайомить глядачів із цілком несподіваним боком життя лідера кримськотатарського народу.

"Про що цей фільм? Про сильну внутрішню свободу. Але водночас — це й історія кохання, бо як інакше?  Починалося все навіть не з ідеї, а з доволі болісного усвідомлення, що українці небагато знають про боротьбу кримськотатарського народу за своє право повернутися на рідну землю, і про те, хто такий Мустафа Джемілєв. Сьогодні це дуже актуальна для нас історія, і це історія перемоги, яка надихає", – розповів режисер Іван Тимченко.

У ролях – Борис Орлов, Христина Дейлик, Віктор Полторацький, Василь Кухарський, Едем Ібадуллаєв та інші. Режисер – Іван Тимченко, оператор – Томас Стоковскі (Німеччина), композитор – Джун Міяке (Японія), продюсер – Світлана Соловйова.

Прем’єра картини в Україні запланована на 2022 рік.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що на 74-му міжнародному Каннському кінофестивалі покажуть дві стрічки від України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua