В "Укрексімбанку" розкритикували поновлення на посадах нападників на журналістів

Голова наглядової ради "Укрексімбанку" негативно висловилася про поновлення на посадах двох нападників на журналістів "Радіо Свобода"

Олександра Мандровська

Вона назвала повернення до роботи Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова несправедливим. При цьому констатувала, що поновлення може відповідати вимогам чинного законодавства.

Про це Оляна Гордієнко написала на особистій сторінці у Facebook, передає Depo.ua

"Розумію, що повернення до виконання своїх обов’язків І.Тельбізова та О.Осіпова, яке відбулося у строгій відповідності з нормами чинного законодавства, не є справедливим. Перешкоджання законній діяльності журналістів – це червона лінія, за якою безапеляційно повинна наступати не тільки юридична, але і морально-етична відповідальність", – написала Гордієнко.

За її словами, дотримання букви закону не завжди забезпечую фундаментальну справедливість. Законодавець апріорі не в змозі передбачити усі можливі сценарії реального життя, в яких може виникнути необхідність застосування створених ним норм закону.

І тому, на думку Гордієнко, для декого, ця обʼєктивна недосконалість приписів закону стає зручним способом для маніпуляцій. 

"Поки суд займається оцінкою дій учасників інциденту навколо інтервʼю Радіо Свобода з точки зору їх кримінальної протиправності, ми зробимо все можливе, щоб люди, які своїми діями заподіяли безпрецедентну шкоду репутації банку, не могли продовжувати робити це далі", – підкреслила голова наглядової ради "Укрексімбанку".

Що сталося в стінах "Укрексімбанку" 4 жовтня 

4 жовтня в "Радіо Свобода" заявили, що на знімальну групу програми "Схеми", яка брала інтерв'ю у голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, скоїли напад. Банкіру нібито не сподобалися питання журналіста Кирила Овсяного і він наказав охороні забрати камери та вилучити з них записані матеріали.

Співробітники банку видалили зняте відео, але конфлікт було записано на диктофон журналіста.

Поліція Києва відкрила кримінальну справу за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Банк вважає винуватцем конфлікту журналіста, оскільки той під час інтерв'ю з Мацгером нібито відійшов від погодженого переліку питань і почав випитувати інформацію, що містить банківську таємницю.

Увечері 5 жовтня "Схеми" оприлюднили відновлене відео інциденту, на якому видно деталі нападу.

6 жовтня правоохоронці вручили підозри працівникам "Укрексімбанку". Після цього глава фінансової установи Євген Мецгер написав заяву на звільнення. 

Нагадаємо, у четвер, 11 листопада, стало відомо, що співробітників "Укрексімбанку", які 4 жовтня напали на журналістів, поновили на посадах. Наказ про поновлення Тельбізова і Осіпова датовано 9 листопада. У ньому йдеться про завершення внутрішнього розслідування в банку.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua