Василя Бурбу звільнили з військової служби, бо той надав свідчення ТСК щодо "вагнерівців", – Бутусов

Начальник Головного управління розвідки Міноборони в 2016-2020 роках генерал-полковник Василь Бурба сьогодні був офіційно звільнений з військової служби

Редактор стрічки новин
Василя Бурбу звільнили з військової служ…
Фото: president.gov.ua

Головний редактор видання "Цензор.Нет" Юрій Бутусов заявив, що Василь Бурба був звільнений через те, що надав свідчень слідчій комісії Верховної Ради з розслідування провалу спецоперації із затримання російських найманців із ПВК "Вагнера".

Про це Бутусов написав на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

За даними джерел журналіста, рапорт на звільнення Бурба подав 14 вересня.

Бутусов розповів, що перед засіданням ТСК міністр оборони Андрій Таран вмовляв Бурбу не давати свідчення щодо "вагнерівців".

"Перед засіданням Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування "Вагнергейту" Бурба був викликаний на зустріч з міністром оборони Андрієм Тараном. Таран, за словами джерела, наказав Бурбі як військовослужбовцю відмовитися від дачі показань ТСК. Наказав не повідомляти під протокол народним депутатам про те, що спецоперація із затримання російських терористів була санкціонована 1 липня 2020 року самим Тараном, і тому не вимагала взагалі ніяких нарад в Офісі президента. Наказав не повідомляти як проходило засідання в кабінеті верховного головнокомандувача Володимира Зеленського щодо скасування спецоперації, а також про те, що на нараду Зеленський допустив осіб, що не мають відношення до абсолютно секретних операцій військової розвідки – главу Офісу президента Андрія Єрмака, заступник голови ОП Романа Машовця, секретаря президента Марію Левченко, а також близько пов'язаного з РФ начальника комітету з розвідки Руслана Демченка. Таким чином були створені передумови до витоку інформації про спецоперацію. Також Таран вимагав приховати причетність Зеленського і Єрмака до скасування спецоперації", – розповів журналіст.

Щоб не виконувати незаконні накази Тарана, за словами Бутусова, Бурба тут же в присутності міністра оборони написав рапорт про звільнення з військової служби.

"Після написання рапорту про звільнення Бурба пішов на засідання ТСК і після цього неодноразово давав свідчення народним депутатам", – зазначається у повідомленні.

Водночас, за даними джерел Бутусова, протокол показань Бурби досі не оформлений – з ним не ознайомлені ні члени слідчої комісії, ні сам Бурба.

"Сьогодні офіційно наказом міністра оборони Василь Бурба звільнений з військової служби", – розповів Бутусов.

Бутусов про звільнення Василя Бурби з ЗСУ та свідчення Бурби щодо вагнергейту

Нагадаємо, 24 вересня Слідча комісія Верховної Ради щодо "Вагнергейту" провела засідання, яке відбулося в приміщенні Міністерства оборони. Під час засідання ТСК провела допит колишнього начальника ГУР МО Василя Бурби. За даними ЗМІ, на допиті Бурба повністю підтвердив під протокол всі обставини підготовки і провалу спецоперації, про які я писав у своїх статтях з даного скандалу, і привів багато деталей і фактів, які підтверджують зраду і витік інформації в КДБ Білорусі з Офісу президента України. 

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких є бойовики з Донбасу. Уже 14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

22 липня Шевченківський районний суд столиці зобовʼязав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливого вчинення главою України Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів ПВК "Вагнера".

Читайте також: Ліки від німоти: Навіщо Bellingcat знову лякає Банкову фільмом про "вагнерівців"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme