UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені підрахували, скільки видів дерев існує на нашій планеті

Міжнародна команда вчених зі 150 фахівців протягом трьох років намагалася з'ясувати загальну кількість видів дерев на планеті

Журналіст стрічки новин
Вчені підрахували, скільки видів дерев і…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Після складання найбільших баз даних та аналізу, проведеного за допомогою штучного інтелекту та суперкомп'ютера, дослідники дійшли висновку, що сьогодні на Землі росте близько 73 тисяч видів дерев.

Про це пише Depo.ua із посиланням на Proceedings of the National Academy of Sciences.

В ході дослідження вчені з'ясували, що у світі багато наземних екосистем, однак усі вони вкрай вразливі через дії людини – від землекористування до глобального потепління. При цьому саме рідкісні види наражаються на найбільший ризик.

Відомості про багато територій нашої планети довго залишалися обмеженими. Були записи польових спостережень та списки видів рослин, що виростають у конкретних регіонах, проте ще ніхто не намагався узагальнити цю розрізнену інформацію. Тепер учені зібрали єдину базу, що містить дані про 40 мільйонів дерев, які належать до 64 тисяч видів. Більшість видів дерев досить численні, але факт існування видів, які зареєстрували всього раз, говорить про те, що насправді їх набагато більше.

Як показав аналіз, зараз на нашій планеті росте близько 73 тисяч видів дерев — на 14% більше, ніж було відомо. Вчені застосували новий підхід не лише до глобальної бази даних, а й до континентальних баз, щоб підрахувати кількість невідомих видів у певних регіонах. Виявилося, що з дев'яти тисяч ще невідкритих видів близько 40% виростають у Південній Америці, переважно на території Амазонії та в Андах.

Приблизно три тисячі з них – рідкісні ендеміки континенту, які можна зустріти у тропічних та субтропічних районах. Багате біорізноманіття властиве також Океанії та Австралії. Крім уже відомих 6700 видів, які там виростають, за оцінками вчених, потрібно відкрити ще 1500. Більшість із них, найімовірніше, виявлять у тропічних та субтропічних вологих лісах північного сходу Австралії та на островах Тихого океану.

Нагадаємо, у вересні 2021 року фахівці та науковці міжнародної природоохоронної організації "Стан дерев у світі" повідомили, що третина дерев на планеті опинилася під загрозою знищення. Зокрема, йдеться про дуби, магнолії та тропічні дерева.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme