UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені з'ясували, що зайва вага впливає на виникнення деменції

Вчені виявили, що збільшення ваги та жирових відкладень є фактором ризику зниження когнітивних функцій у дорослих

Журналіст стрічки новин

Згідно з прогнозами науковців, до 2050 року на деменцію у світі страждатимуть понад 150 мільйонів людей.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на News Medical.

У своєму дослідження вони звернули увагу на фактори ризику серцево-судинних захворювань (такі як діабет або високий кров'яний тиск) та судинні травми головного мозку. Навіть у такому випадку зв'язок між високою вагою та нижчими когнітивними показниками зберігався.

Вчені вивчили дані 9166 учасників. Їхній вік був від 30 до 75 років, таким чином середній вік склав близько 58 років. З них понад 56% становили жінки. Дослідники провели біоімпедансний аналіз з метою оцінки загального вмісту жиру в організмі. Крім того, 6733 учасники також пройшли магнітно-резонансну томографію (МРТ) для вимірювання абдомінального жиру (навколо органів).

Томографія також оцінила пошкодження судин головного мозку, які постраждали від зниження припливу крові до мозку. 

"Збереження когнітивних функцій є одним із найкращих способів уникнути деменції у літньому віці. Це дослідження передбачає, що одним зі способів запобігання деменції при правильному харчуванні та фізичній активності може бути підтримання здорової ваги та відсотка жиру в організмі", – зазначив автор роботи Ерік Сміт.

Нагадаємо, після COVID-19 у багатьох пацієнтів спостерігаються когнітивні порушення – проблеми з пам'яттю, концентрацією уваги, здатністю обробляти нову інформацію, "туман у мозку" – давно не новина. Втім, за останні місяці з'явилося кілька досліджень, що показують: ці наслідки можуть бути вельми тривалою і серйозною проблемою, а прояви постковіду можуть нагадувати прояви деменції, зокрема, хвороби Альцгеймера. 

Читайте також: Як укріпити пам'ять: Поради і вправи від відомих лікарів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme