Вченим вдалося вакциною знищити ВІЛ в організмі мавп: Коли препарат випробовуватимуть на людях

У Японії група дослідників повідомила, що вакцина, яку вони розробляють, успішно знищила в організмі мавп вірус, котрий спричиняє СНІД

Михайло Хомченко

Відповідні дослідження на мавпах проводять науковці Японського національного інституту біомедичних інновацій, здоров'я та харчування.

Вчені ввели оброблений ВІЛ макакам, щепленим новою вакциною, пише Depo.ua із посиланням на NHK. В результаті експерименту чотири із семи мавп заразилися, проте згодом у їхніх організмах вірус перестав виявлятися.

За словами дослідників, зникнення ВІЛ в організмі тварин спричинила імунна реакція, стимульована вакциною. Вони сподіваються розпочати клінічні випробування за участю людей приблизно через п'ять років.

Нагадаємо, у листопаді у світі зафіксували другий випадок природного одужання від ВІЛ-інфекції. Це сталося в Аргентині. Жінка, яка сама поборола ВІЛ, не приймала антивірусних препаратів, а тому вчені хочуть дослідити механізм самозцілення. Відомо, що першою пацієнткою, яка сама поборола ВІЛ-інфекцію, стала американка Лорін Вілленберг у 2020 році. Нині їй 67 років, організм жінки контролював вірус протягом майже трьох десятиліть.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua