ВООЗ додало до списку небезпечних новий штам "Мю"

Всесвітня організація охорони здоров'я додала новий штам коронавірусу "Мю" до списку потенційно небезпечних, які підлягають відстеженню

Христина Макогон

Цю мутацію вперше виявили у Колумбії. Нині вона найбільше поширена там та в Еквадорі.

За попередніми оцінками, штам "Мю", може виявитись стійким до нинішніх вакцин, передає Depo.ua з посиланням на  France 24

"Варіант "Мю" має сукупність мутацій, які вказують на потенційні властивості імунного ухилення", – зазначається у бюлетені ВООЗ.

Водночас для кращого розуміння такої можливості потрібні подальші дослідження.

Штам "Мю", відомий в науці як B. 1. 621, вперше виявили у січні. Тоді його класифікували як варіант, який викликає цікавість.

Науковці занепокоєні цим штамом, скільки в ньому міститься генетична зміна P681H, пов'язана з більшою заразністю. Вперше її виявили у штамі "Альфа". Крім того, серез інших мутацій "Мю" має E484K і K417N – вони можуть допомоги ухилятися від імунного захисту, що дасть цьому штаму перевагу перед "Дельта".

За даними ВООЗ, глобальна поширеність цієї мутації знизилась до менш ніж 0,1% серед зареєстрованих випадків зараження. У Колумбії цей показник — 39%.

Загалом організація моніторить 5 мутацій COVID-19. Найбільш небезпечним вважається штам "Дельта", який виявили торік в Індії і нині він найпоширеніший у світі.

Нагадаємо, дещо раніше у ВООЗ заявили, що новий африканський штамп коронавірусу боятися не варто. В організації не викликає занепокоєння новий південноафриканський штам коронавірусу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua