UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

"З вашої території вбивають наших дітей": Зеленський звернувся до громадян Білорусі (ВІДЕО)

Президент Володимир Зеленський звернувся до білорусів і нагадав, що з території їхньої країни Росія вбиває українських дітей

Журналіст відділу новин

Зеленський у день проведення референдуму в РБ зауважив, що на війні, яка відбувається зараз, Україна і Білорусь, на жаль, не на одному боці.

Про це він заявив у черговому відеозверненні, передає Depo.ua.

"З вашої території війська Російської Федерації запускають ракети по Україні. З вашої території вбивають наших дітей, руйнують наші будинки, намагаються зруйнувати все, що було збудовано за десятиліття", – наголосив президент України.

Він додав, що все це є де-факто референдумом для громадян РБ.

"Ви вирішуєте, хто ви. Ви вирішуєте, ким бути і як ви дивитиметеся в очі своїм дітям, один одному і сусідам. А ми – це ваші сусіди", – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, де-факто президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував змінити Конституцію країни, заборонивши представникам опозиції приходити до влади, ще у вересні 2021 року. У грудні текст змін до Конституції Білорусі з'явився у мережі.

У новій Конституції посилюються, зокрема, вимоги до кандидата на посаду президента Білорусі. Так, наступним президентом зможе стати громадянин не молодше 40 років, який не менше 20 років безпосередньо перед виборами проживав у країні (нинішні вимоги – не молодше 35 років і не менше 10 років проживання в Білорусі).

При цьому забороняється претендувати на найвищу посаду тим, у кого було громадянство іншої країни або посвідка на проживання.

Крім того, пропонується:

  • обмежити число президентських термінів двома (на сьогодні в Конституції Білорусі немає обмежень за термінами);

  • виключити з президентських повноважень призначення членів ЦВК, голів Конституційного, Верховного і Вищого господарського судів;

  • дозволити вводити режим НС при спробах "насильницької зміни конституційного ладу";

  • розширити підстави для зміщення президента Білорусі з посади (за станом здоров'я, за рішенням всебілоруських народних зборів, у разі держзради або іншого тяжкого злочину).

Водночас президента, який припинив повноваження, не можна буде притягнути до відповідальності за дії, пов'язані з виконанням повноважень.

Пізніше стало відомо, що в Білорусі визначили дату проведення референдуму щодо змін до Конституції. Він має відбутися 27 лютого.

Читайте також: Кишеньковий "суперпарламент" та російська ядерна зброя: Як Лукашенко змінює білоруську Конституцію

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme