UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Законодавча ініціатива Верещук сприятиме легалізації незаконно діючих освітніх установ в ОРДЛО, – освітяни

Віце-прем’єрка Ірина Верещук заявила про необхідність стимулювання молоді з ТОТ переїжджати вчитися та працювати в Україну. І з цією метою вона пропонує спростити атестацію випускників з ОРДЛО. Проте освітня спільнота Верещук за таку ініціативу розкритикувала

Журналіст відділу новин
Законодавча ініціатива Верещук сприятиме…

"Неприпустимим з правової та моральної точок зору є прийняття законопроекту, спрямованого на запровадження механізму проходження атестації для визнання вищої освіти, отриманої в "університетах" на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (після 20 лютого 2014 року). 

Такий закон буде першим кроком до легалізації всіх установ, що незаконно діють на тимчасово окупованих територіях, не маючи ліцензій на провадження освітньої діяльності та сертифікатів про акредитацію спеціальностей (освітніх програм), а також порушенням вітчизняного та міжнародного права в галузі освіти, зокрема Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському регіоні", - йдеться у заяві Ради керівників закладів вищої освіти, що перемістилися з ТОТ на підконтрольну Україні територію. 

Також, зазначається, що прийняття пропонованого Верещук закону "знищить у випускників з ТОТ мотивацію до вступу в українські університети і може підштовхнути молодь з прилеглих до лінії зіткнення територій на "легкий" шлях отримання державних документів про вищу освіту взагалі без навчання".

Не поділяють позиції Верещук і низка дописувачів на її сторінці Facebook. 

Серед іншого, зокрема, українці, які переїхали жити з ТОТ на підконтрольну Україні територію вбачать в ініціативі Верещук несправедливість. 

"Як людина, яка була вимушена у 2014 році поїхати з окупованої території, підтримую підтвердження шкільної освіти, але категорично проти підтвердження інших освітніх кваліфікацій, бо це буде зрадою тих, хто поїхав! Якщо прийняти цей закон, то виходить, що мені і багатьом моїм друзям і знайомим, можна було і не їхати тоді?! Можна було продовжувати спокійно навчатися у Донецьку, мати можливість на вихідних їздити до дому, а потім, коли всі вже зрозуміли, що там немає перспективи, "подивіться які ми патріоти, візьміть нас до себе"!!! Прийняття цього закону-це зрада!", - написала Катерина Піцентій. 

Нагадаємо, сьогодні абітурієнти з ТОТ вступають до українських університетів за спрощеною процедурою. Зокрема, через спеціально створені освітні центри "Крим - Україна" та "Донбас-Україна".

Законодавча ініціатива Верещук сприятиме легалізації незаконно діючих освітніх установ в ОРДЛО, – освітяни

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme