Зеленський доручив розширити обмеження щодо олігархів і за межами України

Президент хоче, щоб статус олігарха та пов'язані з ним обмеження діяли і за межами України

Надія Клочко

Президент України Володимир Зеленський на останньому засіданні РНБО доручив відпрацювати механізм, що дозволяє розширити обмеження для олігархів за кордоном.

Про це розповів міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі телеканалу "Рада", передає Depo.ua.

За його словами, 30 грудня Зеленський доручив РНБО відпрацювати механізм взаємодії з міжнародними та іноземними партнерами для того, щоб статус олігарха і пов'язані з ним обмеження не залишалися виключно в межах країни.

"Щоб наші партнери також реагували, також встановлювали додаткові контролі щодо активів і діяльності таких осіб за кордоном", - заявив Малюська.

Він зазначив, що статус олігарха автоматично призведе до перешкод для таких осіб ведення бізнесу за кордоном.

"Але ми хотіли б, щоб це було також нормативно врегульовано, а не лише на процедурах комплаєнсу західних бізнес-компаній", - сказав він.

Нагадаємо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав антиолігархічний закон. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень. Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Визначати, хто потрапить до переліку олігархів. буде Рада національної безпеки і оборони.

Читайте також: Хто замінить олігархів: Чи стане українське телебачення копією російського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua