UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Зеленський пригрозив вийти із Будапештського меморандуму

Президент України Володимир Зеленський пригрозив виходом України з Будапештського меморандуму, якщо держави підписанти й далі не будуть реагувати на збройну агресію РФ щодо нашої країни 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Зеленський пригрозив вийти із Будапештсь…
Фото: zelenskiy_official / Instagram

Такий крок означатиме, що Україна знову отримує право застосовувати для оборони ядерну зброю та відновлює міжнародний статус ядерної держави. 

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на виступ президента на Мюнхенській конференції з безпеки.

"За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Тієї зброї у нас немає, безпеки немає також. Немає і частини території нашої держави, а головне - немає мільйонів наших громадян", – жорстко заявив Зеленський.

Президент України підкреслив, що наша держава має право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в Україні.

За словами лідера України, наша держава з 2014 року тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму.

"Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я робитиму це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій в рамках Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ. Якщо вони знову не відбудуться або за їх результатами не буде конкретних рішень щодо гарантування безпеки нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює і усі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів", – сказав Зеленський. 

Зауважимо, що 5 грудня 1994 Будапештський меморандум підписали Україна, США, Британія та Росія.

Нагадаємо, дещо раніше Володимир Зеленський запропонував президенту РФ Володимиру Путіну терміново зустрітися. Таку пропозицію лідер України озвучив на тлі значного загострення військової ситуації на Донбасі. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme