Зеленський зустрівся з главою МЗС Німеччини Бербок: Обговорили "Північний потік-2" та агресію Росії

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок у Києві 17 січня

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Зеленський зустрівся з главою МЗС Німечч…
Фото: Офіс президента

На початку зустрічі одразу ж була обговорена напружена ситуація біля кордону України через дії Росії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Офісу президента.

Зазначається, що Зеленський подякував уряду Німеччини за підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

"Було предметно обговорено безпекову ситуацію навколо України, перебіг мирного процесу та наголошено, що подальшій ескалації агресії можуть запобігти обмежувальні заходи, серед іншого – превентивні санкції. Відзначивши єдність підходів до процесу мирного врегулювання, зокрема щодо кластерного підходу до виконання Мінських домовленостей, сторони висловили сподівання на вихід невдовзі на організацію чергового саміту в "нормандському форматі", – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, було обговорене питання енергетичної безпеки України.

"Президент наголосив, що "Північний потік-2" є геополітичним проектом та зброєю, що спрямована як проти нашої держави, так і проти всієї Європи. Було спільно констатовано, що використання проекту як зброї призведе до вжиття жорстких заходів реагування", – додали у прес-службі.

Також Бербок та Зеленський звернули увагу на розбудову "зеленої" енергетики та відкриття Німеччиною в Києві офісу для реалізації українсько-німецьких проектів у водневій енергетиці.

"Окрему увагу було приділено обговоренню питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Наголошено на важливості закріплення європейської перспективи нашої держави та висловлено сподівання на відповідну підтримку", – резюмували в Офісі президента.

Зауважимо, дещо раніше голова МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила про "відповідні заходи" щодо "Північного потоку-2" у випадку нападу Росії на Україну.

Зазначимо, що нормандський формат був створений у червні 2014 року для вирішення війни на Донбасі. У лютому 2015 року представники чотирьох країн підписали Мінські угоди, які містять конкретні дії, спрямовані на встановлення миру.

Нагадаємо, українська сторона поки не може назвати конкретну дату проведення "нормандської зустрічі". При цьому у представництві президента України вкотре наголосили на тому, що саміт на рівні лідерів України, Росії, Німеччини та Франції – чи не єдиний спосіб врегулювати критичну ситуацію на Донбасі.

Напередодні у Франції заявили, що "нормандський формат" повернули в робочий стан. За словами очільника французського МЗС Ле Дріана, зараз на столі переговорів перебувають такі питання, як обмін полоненими, гуманітарні перспективи, а також відведення важкого озброєння.

Читайте також: "Нормандський формат запрацював": Чи справді Франція і Німеччина повернуть Росію до діалогу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme