10 та 11 років колонії: У Білорусі суд виніс вирок лідерам опозиції Колесніковій та Знаку

Опозиціонерів визнані винними у "таємній змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом"

Редактор стрічки новин
10 та 11 років колонії: У Білорусі суд в…
Скріншот

Лідери білоруської опозиції Марія Колеснікова і Максим Знак отримали 11 і 10 років колонії відповідно.

Білоруська прокуратура вимагала для них 12 років позбавлення волі, передає Depo.ua з посиланням на "Радіо Свобода".

Колесникова буде відбувати покарання в колонії загального режиму, а Знак – посиленого режиму.

Їх визнали винними за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • змова з метою захоплення влади;

  • заклики до дій, спрямованих на шкоду національній безпеці;

  • створення екстремістського формування або керівництва ним.

Зазначимо, що закритий судовий процес над Колесніковою і Знаком розпочався 4 серпня. У травні Колесніковій пред’явили остаточне обвинувачення за трьома статтями КК Білорусі: ч. 3 ст. 361 (заклики до дій проти нацбезпеки), ч. 1 ст. 357 (змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом), ч. 1 ст. 361−1 (створення екстремістського формування та управління ним). Знака звинувачують за тими ж статтями.

У справі було 17 засідань суду. 2 вересня обвинувачені зробили свою остаточну заяву. Ніхто з політв’язнів не визнав себе винним.

На рішення суду відреагувала лідерка білоруської опозиції, колишня кандидатка у президенти країни Світлана Тихановська, яка наразі перебуває в еміграції. 

"Режиму б дуже хотілося бачити Макса і Марію розчавленими і знесиленими. Але ми бачимо наших героїв сильними і вільними всередині. Вони вийдуть на свободу набагато раніше. Вигадані для них терміни не повинні лякати нас – адже Максим і Маша цього б точно не хотіли", – написала Тихановська у своєму Telegram-каналі. 

Вирок Колесникової і Знака - реакція Тихановської

 Марія Колеснікова та Максим Знак: хто вони такі

Музикантка Марія Колеснікова 12 років жила в Штутгарті у США. У 2020 році вона повернулася в Білорусь, де стала координатором штабу опозиційного кандидата в президенти Віктора Бабарика. Після його арешту вона стала однією з ключових фігур протесту проти режиму Лукашенка. Колеснікова була затримана 8 вересня 2020 року на білорусько-українському кордоні. За версією білоруської прикордонної служби, вона разом з представниками КС Іваном Кравцовим і Антоном Родненковим намагалася прорватися через кордон і її виштовхнули з салону автомобіля. Кравцов і Родненков пізніше заявили, що Колесникова порвала свій паспорт і втекла з автомобіля під час примусової депортації.

Адвокат Максим Знак був затриманий також у вересні 2020 року, йому було пред'явлено звинувачення за статтею про заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці. На знак незгоди з обвинуваченнями адвокат оголосив голодування і тримав його більше тижня.

Нагадаємо, у Білорусі після голосування на президентських виборах 9 серпня 2020 року почалися мирні багатотисячні акції протесту. Учасники акцій висловили свою незгоду з підсумками виборів президента – переможцем офіційно був оголошений Олександр Лукашенко, який займає цю посаду з 1994 року. Згідно з оголошеними ЦВК результатами, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську – 10,12%. Протестувальники вимагали відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових, чесних виборів.

При придушенні протестних акцій силовики проявляли крайню жорстокість, а затримані піддавалися тортурам. За даними правозахисників, за десять місяців в країні було порушено понад 3000 кримінальних справ проти учасників президентської кампанії, активістів їх штабів, рядових учасників мирних акцій протесту. 

На тлі масових протестів білоруська опозиція створила Координаційну раду, яка закликає до широкого суспільного діалогу, в тому числі щодо механізму проведення повторних президентських виборів. Більшість його членів зараз знаходяться під арештом або у вимушеній еміграції. 

Також режим Лукашенка застосовує репресії щодо ЗМІ. Зокрема, білоруський опозиційний ресурс TUT.BY на вимогу Лукашенка видалив дописи за півтора року.  Також є низка кримінальних справ проти працівників білоруських медіа. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme