"Артеріум" Жеваго, ймовірно, працював на Росію – ДБР проводить обшуки

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) проводять обшуки на підприємствах корпорації "Артеріум", підконтрольних колишньому народному депутату Костянтину Жеваго. Також перевіряється його можлива колаборація з ворогом

Журналіст відділу новин
"Артеріум" Жеваго, ймовірно, працював на…

 

Джерела у правоохоронних органах повідомляють, що обшуки тривають від 24 листопада, пише "Економічна правда". Крім "Артеріума", слідчі дії проводилися вдома в осіб, які від імені Жеваго здійснюють господарську діяльність в Україні та купують нерухомість та активи підприємств на користь екснардепа.

Нагадаємо, що понад 90% "Артеріума" належить Жеваго. Компанія є лідером на українському роздрібному ринку антибіотиків – минулоріч 11% проданих в Україні препаратів належали саме їй. При цьому у 2021 році Forbes оцінював "Артеріум" більш ніж у $300 млн. В цілому ж оцінка статків Костянтина Жеваго від Forbes становила $2,1 млрд.

Відомо також, що 18 листопада співробітники Бюро економічної безпеки проводили обшуки в адміністративних та офісних будівлях двох горнозбагачувальних комбінатів групи Ferrexpo Костянтина Жеваго. За повідомленням БЕБ, підприємства підозрюють в умисному заниженні рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн.

Ці ГЗК та ще десяток товариств належать до групи пов’язаних суб’єктів господарювання. "Їхнім єдиним кінцевим бенефіціарним власником є один із найбагатших олігархів України, який фактично перебуває у Князівстві Монако", – заявили в Офісі Генпрокурора.

Під час досудового розслідування детективи БЕБ з'ясували, що посадові особи одного з цих підприємств у період 2018–2021 років занизили податкові зобов'язання щодо рентної плати за користування надрами на суму майже 7,6 млрд грн. А чиновники іншого товариства занизили податкові зобов'язання на суму понад 2,7 млрд грн.

Крім того, "Артеріум" Жеваго, незважаючи на повномасштабне вторгнення росіян, продовжував до останнього працювати у країні-агресорі. Зокрема, у квітні російські ЗМІ писали про те, що "Артеріум" Жеваго продовжує вести бізнес у Росії. Нині із цим бізнесом розбиратимуться правоохоронні органи.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme