Bellingcat розслідує причетність Росії до пожеж на українських складах боєприпасів

Група Bellingcat у найближчі місяці завершить розслідування причин пожеж і вибухів на складах боєприпасів в Україні
 

Журналіст відділу новин
Bellingcat розслідує причетність Росії д…
Фото: Міноборони

Розслідувачі перевіряють причетність до цих інцидентів військової розвідки Росії.

Про це заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" розслідувач Bellingcat Христо Грозєв, інформує Depo.ua.

"Одне з розслідувань, яке ми вже майже рік робимо, – це щодо вибухів в Україні, які були на військових складах боєприпасів. Ми поки розслідуємо можливість, що вони були результатом роботи тієї ж групи ГРУ Росії, яка стоїть за вибухами на військових заводах у Чехії та Болгарії. Це одне з розслідувань, яке ми вважаємо, що протягом місяця-двох ми зможемо завершити. Поки є серйозна підозра, що остаточно це ще не можна довести", – зазначив він.

За словами Грозєва, є й інші розслідування військових злочинів упродовж останніх п'яти років:

"У нас є достатньо доказів, щоб їх публікувати, але вони не об'єднані якимось одним інцидентом. Це багато дрібних інцидентів, тому ми намагаємося знайти якусь форму, щоб їх показати", – сказав він.

Нагадаємо, у ніч на 23 березня 2017 року на складах артилерійських боєприпасів на околиці Балаклії Харківської області спалахнула пожежа й почали вибухати боєприпаси. З околиць складів радіусом у 10 кілометрів евакуйовували майже 20 тисяч людей. Пожежу гасили протягом майже тижня. Внаслідок вибухів загинула одна людина, ще близько п'яти отримали поранення. Слідство засекретили та вели за статтею "диверсія".

Удруге вибухи на арсеналі в Балаклії сталися у травні 2018 року. Тоді детонували не зібрані після попереднього вибуху боєприпаси.

Крім цього, 26 вересня 2017 року горіли боєприпаси  на військових складах Міністерства оборони України поблизу міста Калинівка Вінницької області. Після цього територію арсеналу розміновували понад два роки.

Читайте також: Пожежа на складах в Ічні: Чому диверсія була лише питанням часу

Довідка: Bellingcat – це сайт журналістських розслідувань, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел (OSINT). Bellingcat публікує результати розслідувань як професійних, так і громадянських журналістів щодо зон бойових дій, порушень прав людини, злочинів проти людства та злочинності.

Найрезонансніші розслідування Bellingcat стосуються участі Росії у війні на Сході України, збиття на Донбасі малайзійського "Боїнга" MH17, отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

 

 

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme