Берлін висилає з країни російського дипломата за шпигунство, – ЗМІ

Федеральний уряд Німеччини видворив російського дипломата з країни через підозру у шпигунстві
 

Журналіст відділу новин
Берлін висилає з країни російського дипл…
Фото: УМП

Через підозру у шпигунстві Німеччина висилає з країни російського дипломата, що знаходився в Мюнхені, і оголошує його persona non grata.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Der Spiegel.

"Чоловік був лише нібито акредитований як дипломат – насправді він був штатним співробітником російської служби зовнішньої розвідки SWR. Його викрили в рамках розслідування Федеральної прокуратури проти Ільнура Н. – дослідника з Аугсбурзького університету", – йдеться у повідомленні.

Видання пише, що слідчі звинувачують його у шпигунстві на користь Росії. Вважається, що як науковий співробітник кафедри, Н. передавав інформацію в SWR, зокрема він цікавився технологією європейської ракети-носія Ariane.

"Н. був заарештований влітку 2021 року і цього тижня йому висунули звинувачення у вищому регіональному суді Мюнхена. Н. сказав слідству, що не знав, що має справу з російською розвідкою. Проте німецька прокуратура не могла притягнути до відповідальності російського куратора Н. через його дипломатичний статус. Незабаром після арешту йому довелося покинути ФРН", – пише Der Spiegel.

Видання зазначає, що рідко трапляються випадки, коли офіцери іноземної розвідки, які відповідають за підозрюваних у шпигунстві, викриваються під час розслідування.

Нагадаємо, у 2017 році німецькі спецслужби закидали Росії, Китаю, Ірану й Туреччині посилене шпигунство. Зазначалося, що з Росії та Китаю на Німеччину неодноразово вчиняли кібернапади.

У липні 2021 року в Німеччині заявили, що на тлі економічних і торгових санкцій Євросоюзу проти Росії та активізації контактів між ЄС та США можна очікувати активізації російських шпигунів у ФРН.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme