Білоруси втікають, щоб не воювати в Україні: Потік у Литву зріс на 30%

Через війну росії проти України білоруські чоловіки почали масово виїжджати з країни, аби їх не змусили воювати

Журналіст стрічки новин

Чергову хвилю еміграції з Білорусі спровокувало вторгнення росії в Україну – за останні кілька днів кордон Литви проходить на 30% більше білорусів, ніж раніше. Більшість з них – чоловіки, які побоюються, що їх призвуть в армію та відправлять воювати проти України.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на DW.

Так, лінгвіст з Мінська не хотів бути призваним в армію і вирушити на війну з Україною, тож на початку березня він із сім'єю поїхав до сусідньої Литви. За словами чоловіка, армійського досвіду він не має, проте ще в університеті відвідував військову кафедру, через що після випуску йому присвоїли звання "лейтенант запасу" зі спеціальністю "військовий перекладач".

"За весь час на збори мене жодного разу не забирали, в принципі мою спеціальність без воєнного стану не призивають. Після початку війни теж жодних повісток не було, тільки ходили різні чутки про можливий призов у Telegram-каналах", – каже лінгвіст.

Ставлення до війни в Україні, за словами чоловіка, у нього - "як у будь-якої адекватної людини".

"Ми і раніше думали про від'їзд з Білорусі, але тут володимир путін підкинув причину, початок війни став останнім сигналом. Я розумів, що після цього чекає на росію і за інерцією Білорусь", – розповідає чоловік.

Інший білорус, 40-річний менеджер, вирішив залишити Білорусь після новини про призов на службу 150 офіцерів запасу молодших 27 років.

"Я подумав: все, почалося, зараз їх, а я наступний. Справа в тому, що в університеті я навчався на військовій кафедрі, проходження якої мені дало звання "лейтенанта запасу", спеціальність - зв'язківець. Після закінчення мене тричі запрошували на збори, але щоразу вдавалося домовитись і не йти, бо було дуже незручно відриватися від роботи", – розповідає чоловік.

Йти на війну він не хоче, бо це суперечить його особистим переконанням.

"Офіційна влада Білорусі підтримує агресію росії, а йти воювати проти українців у мене немає жодного бажання. Я поїхав, бо не хочу, щоб мене схопили і вписали в армію, в якій я не хочу служити - армію агресора та його союзника", – додав менеджер.

Поїхав з Білорусі і ІТ-фахівець.

"Все наклалося одне на одне: компанія вирішила переїхати з Мінська, також є страх за все, що відбувається в країні, включаючи можливу військову мобілізацію. Ще з огляду на те, як у нас недолюблюють айтішників, я побоювався, що нас можуть підставити і пустити на амбразуру", – каже чоловік.

В армії він не був, бо після університету пішов навчатись у магістратуру – у результаті військовий квиток отримав у 27 років зі спеціальністю "оператор ЕОМ". До нападу росії на Україну ІТ-фахівець ставиться негативно і вважає, що війну ніщо не може виправдати.

Нагадаємо, 5 березня радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко повідомив, що в Білорусі розпочався масовий виїзд чоловіків за кордон.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme