Більшає патогенних бактерій: Науковці з'ясували, як низькокалорійна дієта впливає на кишківник

Харчування зі значним дефіцитом калорій, окрім зниження ваги, призводить до істотних змін у кишковому мікробіомі

Редактор стрічки новин
Більшає патогенних бактерій: Науковці з'…
Фото: Рixabay

Про це йдеться у роботі американських науковців у журналі Nature, передає Depo.ua з посиланням на Nauka.ua.

Зокрема, науковці з'ясували, що така дієта спричиняє зменшення різноманіття та чисельності бактерій зі зростанням кількості патогенних Clostridioides difficile.

Як відомо, для того, щоб схуднути людям необхідно обмежити кількість калорій у спожитій їжі до такого рівня, щоб вона була нижчою за кількість калорій, яка витрачається протягом дня. Здебільшого лікарі рекомендують вживати близько 1500-1200 калорій на день. Це дає змогу поступово скидати вагу. Та іноді буває необхідність схуднути необхідно швидше. У такому разі лікарі можуть виписувати низькокалорійну дієту – пацієнтам дозволяють з'їдати лише 800 або менше калорій на день. Таку дієту призначають зазвичай від декількох тижнів до кількох місяців.

Науковці Каліфорнійського університету в Сан-Франциско вирішили дослідити, як дієта зі значним дефіцитом калорій впливає на кишковий мікробіом людей.

У дослідженні взяли участь вісімдесят жінок із надмірною вагою або ожирінням. На початку дослідження всім учасницям, серед іншого, провели аналіз фекальної кишкової мікробіоти. Протягом наступних 16 тижнів за ними спостерігали дослідники, розділивши їх на дві групи. Жінки із першої дотримувалися екстремальної дієти зі споживанням всього 800 калорій на день у рідкій формі. Учасниці другої групи харчувалися таким чином, що це не змінювало їхньої поточної ваги.

Після чотирьох місяців науковці знову провели дослідження кишкового мікробіому піддослідних та порівняли результат із попереднім. Учасниці з експериментальної групи, яким обмежили калорійність раціону, як і очікувалося, скинули вагу. Але увага вчених була прикута до змін, що відбулися в мікроміомі. Аналіз показав, що після жорсткої дієти в учасниць суттєво збіднішало біорізноманіття мікробів кишківника, і загалом бактерій було значно менше, ніж раніше.

Крім схуднення, вчені помітили, що у піддослідних значно більша ніж зазвичай кількість бактерій Clostridioides difficile у кишківнику. Ці мікроби в нормі населяють кишечник у невеликій кількості, але за певних умов, наприклад, після антибіотикотерапії, можуть істотно збільшуватися в чисельності та призводити до запалення й важкої форми діареї. Кількість клостридій зазвичай регулюється через метаболізм жирів, але позаяк люди на дієті їли мало жирів, то контроль за C. difficile послабився. Бактерія, своєю чергою, теж змінила свій метаболізм та стала споживати більше вуглеводів, залишаючи менше своїм хазяїнам.

При цьому вчені не виявили кишкових розладів внаслідок збільшення чисельності C. Difficile.

Водночас при аналогічному дослідженні на мишах, у тварин спостерігали невелике запалення в кишківнику. Тому науковці не виключають можливості, що при продовженні дотримання дієти з дуже низькою калорійністю запалення та потенційно небезпечна для життя діарея могли б розвинутися.

Надалі автори роботи планують детальніше вивчити роль C. difficile у схудненні, а також дослідити, як різні поширені типи дієт впливають на кишковий мікробіом та здоров'я людини.

Нагадаємо, американські дієтологи розповіли, як не набрати зайву вагу одразу після дієти

Читайте також: Складні вуглеводи: Де містяться та чому їх можна не боятися

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme