Більше антитіл: Науковці радять змінити інтервал між дозами вакцини Pfizer

Більш тривалий проміжок між першою і другою дозами вакцини Pfizer-BioNTech змушує імунну систему організму виробляти більше антитіл, які допомагають організму боротися з коронавірусом

Редактор стрічки новин
Більше антитіл: Науковці радять змінити…
Фото: Олег Синєгубов/Facebook

Про це свідчить дослідження, яке провів британський Оксфордський університет, передає Depo.ua з посиланням на ВВС.

Експерти дійшли до висновку, що восьмитижнева перерва може бути кращим варіант для боротьби зі штамом "Дельта".

В рамках дослідження науковці порівняли дані щодо імунної відповіді 503 осіб, які отримали два щеплення з різною періодичністю наприкінці 2020 і початку 2021 року. Рівні антитіл в їхній крові було виміряно через місяць після другої дози вакцини.

Науковці з’ясували, що як короткі, так і довгі інтервали між дозами вакцини Pfizer загалом викликали сильну імунну відповідь. При цьому тритижневий інтервал дозволив виробити менше антитіл, ніж 10-тижневий.

Також дослідження свідчить, що у той час як рівні антитіл впали після першої дози, рівні Т-клітин - іншого типу імунних клітин - залишалися високими. Більш тривалий інтервал вакцинації призвів до меншої кількості Т-клітин загалом, але до більшої частки допоміжних Т-клітин, які, на думку дослідників, підтримують імунну пам'ять.

Зазначимо, наразі це дослідження ще не пройшло експертну оцінку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що дві дози вакцини від Pfizer або AstraZeneca дають досить великий відсоток захисту від індійського штаму COVID-19 "Дельта". 

Читайте також: Висока заразливість, агресивний перебіг та вакцини: Що варто знати про індійський штам COVID-19, який виявили в Києві

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme