Британія вже передала Україні ракети великої дальності Storm Shadow — CNN

Велика Британія вже поставила Україні далекобійні крилаті ракети Storm Shadow перед контрнаступом проти російських загарбників

Журналіст відділу новин
Британія вже передала Україні ракети вел…
Крилаті ракети Storm Shadow. Ілюстративне зображення

Про це повідомляє CNN із посиланням на високопоставлених західних чиновників, передає Depo.ua.

Ще 8 травня Washington Post писало про те, що Лондон лише готується передати Києву такі ракети. Тепер же джерела CNN переконують, що постачання вже відбулися. Кількість ракет не вказується.

Західний чиновник заявив, що Україна запевнила Велику Британію в тому, що ці ракети будуть використовувати лише в межах суверенної території України, а не для ударів по території росії.

Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак у лютому заявляв, що його країна стане першою, яка надасть Україні далекобійну зброю. "Злиті" секретні документи Пентагону також свідчили, що Лондон має намір надіслати Україні невизначену кількість ракет Storm Shadow разом із британським персоналом для допомоги в націлюванні.

Це крилата ракета класу "повітря — земля", яку спільно розробили Велика Британія та Франція. Дальність польоту ракети понад 250 кілометрів, а висота — 30–40 метрів. Залежно від модифікації характеристики можуть відрізнятися.

Washington Post писало, що ці ракети можна встановлювати на українські літаки радянського виробництва. 

Україна неодноразово закликала союзників надати їй ракети великої дальності, проте, наприклад, у США побоюються, що Київ буде завдавати ударів по території росії, що може призвести до більшого загострення конфлікту.

Тож Вашингтон відмовляється передати ракети ATACMS, які можуть вражати цілі до 300 км. Їх можна встановлювати на установки M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одна ракета), які вже має Україна. Досі Україні для систем HIMARS передавали високоточні реактивні снаряди GMLRS із дальністю ураження до 80 км.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme