Через аварію Сербія та Угорщина залишилися без газу: Україна запропонувала свою допомогу

Сербія та Угорщина залишилися без постачання природного газу через аварію на трубопроводі в Болгарії

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Через аварію Сербія та Угорщина залишили…
Фото: Укртрансгаз

Україна запропонувала країнам свої транзитні потужності, аби держави могли мінімізувати наслідки аварії для споживачів.

Про це повідомив гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook, пише Depo.ua.

Зазначається, що у Болгарії стався розрив нового газопроводу, який є продовженням "Турецького потоку". За словами Макогона, такі аварії можуть трапитися у будь-якій країні через специфіку роботи газопроводів.

"Тому так важливо мати резервні газогони та додаткову маневреність мережі, як в української ГТС. Цей аспект завжди буде перевагою перед "однотрубними", а тим більше підводними маршрутами. Що суттєво впливає на безпеку, надійність і безперебійність постачання газу", – йдеться у повідомленні.

Він також нагадав, що з 1 жовтня Угорщина не експортує російський газ через Україну. Втім, країна готова прийти на допомогу сусідній державі.

"Оператор ГТС України" готовий запропонувати транзитні потужності до Угорщини для мінімізації наслідків аварії для споживачів Угорщини та Сербії", – додав Макогон.

Через аварію Сербія та Угорщина залишилися без газу, Україна запропонувала свою допомогу

Нагадаємо, 27 вересня Угорщина підписала контракт з російським "Газпромом" про постачання газу. Угода між Угорщиною та Росією діятиме впродовж 15 років. Вона передбачає поставку 4,5 млрд кубометрів газу. При цьому 3,5 млрд кубометрів газу будуть поставлятися через територію Сербії, а ще мільярд кубометрів – через Австрію.

4 жовтня "Нафтогаз України" та близько 30 постачальних компаній створили балансуючу групу для сталого газопостачання населенню.

26 жовтня очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна має низку асиметричних кроків у відповідь, якщо Росія вирішить перекрити постачання газу в нашу країну.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme