Через "Дію" і без податків: Шмигаль пояснив, як виплачуватимуть "Вовину тисячу"

Обіцяна президентом Володимиром Зеленським виплата за вакцинацію від коронавірусу буде здійснюватись на віртуальну картку у додатку "Дія" і не буде оподатковуватись
 

Журналіст відділу новин
Через "Дію" і без податків: Шмигаль пояс…
Фото: КМУ

З метою збереження високих темпів вакцинації та додаткової мотивації людей робити щеплення було ухвалене рішення виплатити по одній тисячі гривень всім повністю вакцинованим громадянам.

Про це на засіданні уряду 17 листопада заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, інформує Depo.ua.

"Ця ініціатива президента України дозволить підтримати малий та середній бізнес в Україні, який постраждав через пандемію. Крім того, це фінансова підтримка спортивного та культурного розвитку українців", – наголосив прем'єр.

Він також пояснив, як саме буде працювати ця програма.

"Кошти  в розмірі 1 тисячі гривень будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через "Дію". Їх можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком тощо", – зазначив Шмигаль.

Він підтвердив, що програма запрацює з 19 грудня і діятиме цього року та до кінця наступного. Взяти участь у цій програмі зможуть приблизно 6 тисяч суб'єктів бізнесу по всій країні.

"3 млрд грн спрямовуємо на програму цьогоріч та ще 3 млрд грн — на початку наступного з можливим розширенням фінансування. Це окрема програма із загального фонду державного бюджету", – роз'яснив прем'єр-міністр.

Він також заспокоїв одержувачів субсидії. Відзначивши, що їм нема чого хвилюватись.

"Жодних податків на цю 1000 гривень нараховуватися не буде. Також ці кошти жодним чином не вплинуть на отримання субсидії", – наголосив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський у черговому відеозверненні анонсував видачу грошей населенню в обмін на вакцинацію.

16 листопада прес-секретар президента Сергій Никифоров пояснив, що по одній тисячі гривень за вакцинацію проти коронавірусу зможуть отримати всі українці, які пройшли про повний курс щеплення.

Також 16 листопада прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що виплата за вакцинацію від коронавірусу в розмірі однієї тисячі гривень буде виділена із загального фонду державного бюджету.

Довідка: Фраза про "тисячу" з'явилася в українському політичному лексиконі наприкінці нульових років поточного століття. Тоді чинна прем'єр-міністерка Юлія Тимошенко своїм указом розпочала видавати так звану компенсацію усім, хто мав вклади у радянському Сбербанку. 

Оскільки сума виплати складала 1 тис. грн, цей популістичний проект отримав неофіційну назву "Юліна тисяча". Тільки за 2008-й, перший рік функціонування, ця програма обійшлася держбюджету в 5,857 млрд грн.

Після цього подібні проекти з роздачі грошей населенню під будь-якими приводами стали називати аналогічно. Уперше фраза "Вовина тисяча" з'явилася 2020 року під час епідемії коронавірусу, коли бізнесмени та наймані працівники, які постраждали від жорсткого кооронавірусного локдауну, могли отримати певну компенсацію – розміром 8 тис. грн.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme