UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Денісова назвала дії грузинської влади щодо Саакашвілі катуванням

Українська омбудсмен Людмила Денісова заявила, що дії грузинської влади щодо затриманого третього президента Грузії й голови виконавчого комітету Національної ради реформ в Україні Міхеіла Саакашвілі є катуванням

Журналіст стрічки новин
Денісова назвала дії грузинської влади щ…
Фото: ЕРА

За її словами, тюремні лікарні повинні мати обладнання, установки та ліки, необхідні для належного медичного догляду за хворими та для їх лікування, а також достатньо кваліфікований персонал.

Денісова наголосила, що влада Грузії не взяла до відома рекомендації консиліуму лікарів, які наголошували на тому, що Саакашвілі потрібно перевести на госпіталізацію до міської клініки, пише Depo.ua з посиланням на повідомлення українського омбудсмена у Facebook.

"Утримання у таких умовах МІХЕІЛА СААКАШВІЛІ є порушенням статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, положення якої зобов’язує хворих в’язнів, які потребують послуг спеціаліста, слід переводити до особливих закладів або ж у цивільні лікарні. Тюремні лікарні повинні мати обладнання, установки і ліки, необхідні для належного медичного догляду за хворими та для їх лікування, а також достатньо кваліфікований персонал", – заявила вона й додала, що ненадання медичної допомоги суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Денісова пише, що такі дії грузинської влади є катуванням і способом позбавлення Саакашвілі права на життя, що є порушенням статей 6, 7, 9, 14, 18 Міжнародного пакту про цивільні та політичні права.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що Саакашвілі жорстко відмовився від госпіталізації в лікарню. Він заявив, що ситуацію може вирішити або його звільнення з тюрми, або смерть. На це прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі відповів, що "у будь-якої людини є право на самогубство". 

Що відомо про справу Саакашвілі

На батьківщині Міхеіл Саакашвілі є підозрюваним у кількох кримінальних справах. Зокрема, 23 березня 2014 року його викликали для свідчення в головну прокуратуру Грузії, плануючи допитати його з приводу помилування ним 2008 року чотирьох високопоставлених співробітників департаменту конституційної безпеки МВС Грузії – Ґії Аланії, Автанділа Апциаурі, Александра Гачави та Міхеїла Бібілурідзе, засуджених як фігурантів справи про вбивство 28 січня 2006 банківського службовця Сандро Ґірґвліані, а також за протиправні дії на адресу його знайомого Левана Бухаідзе.

28 липня того ж року третього президента країни було звинувачено в перевищенні повноважень при розгоні опозиційної акції в листопаді 2007 року, розгромі телекомпанії "Імеді" та вилученні власності у засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.

13 серпня Саакашвілі було висунуто звинувачення в розтраті бюджетних коштів. За даними грузинської прокуратури, він витрачав державні кошти на кухарів, масажистів, готелі та оренди яхт. Зокрема, його звинувачують, що в період із 2009 по 2012 роки лише на косметичні процедури для себе та сім'ї він витратив близько $450 тисяч. Через це Саакашвілі залишив Грузію і до останнього часу не повертався додому.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme