Денісова підрахувала, скількох українців переслідує Росія за політично-релігійними звинуваченнями

Нині Росія за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 громадян України

Журналіст відділу новин
Денісова підрахувала, скількох українців…
Фото: Telegram Людмили Денісової

Із них 121 громадянин України (в тому числі дві жінки) перебуває в ув’язненні (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території Російської Федерації) та дев'ять осіб позбавлені права на свободу пересування.

76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта 45 осіб перебувають під судом і слідством.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у своєму Telegram, передає Depo.ua.

Вона нагадала, що сьогодні – День українського політв’язня.

"Започаткований на противагу репресіям і жорстокості радянського режиму, у сучасній історії України цей день набув нового змісту, адже російська влада продовжує ув’язнювати українців і кримських татар, які виступають проти окупаційної влади та агресії Кремля", – наголосила Денісова.

За її словами, серед ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

"У сім’ях українських політв’язнів Кремля залишилися без батьківської опіки та уваги 207 неповнолітніх дітей", – додала омбудсмен.

Вона нагадала, що, нехтуючи міжнародним гуманітарним правом, у незаконному ув'язненні продовжують порушуватися права українських громадян:

  • на справедливий судовий розгляд;

  • ефективний засіб правового захисту;

  • свободу та особисту недоторканність;

  • надання медичної допомоги;

  • на свободу віросповідання.

"Захист прав наших громадян та їхнє звільнення залишається моїм пріоритетом і спільним завданням усіх органів влади та міжнародної спільноти задля остаточної мети – повернення на Батьківщину! Шаную стійкість та незламність духу усіх громадян України, які сьогодні проходять тяжке випробування, перебуваючи у незаконному ув’язненні на території РФ, тимчасово окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Пам’ятаємо про кожного і всіх чекаємо вдома", – підсумувала Денісова.

Денісова підрахувала, скількох українців переслідує Росія за політично-релігійними звинуваченнями

Денісова підрахувала, скількох українців переслідує Росія за політично-релігійними звинуваченнями - продовження скріншоту

Нагадаємо, дещо раніше активісти пояснили, чому полонених ОРДЛО неможливо викупити і надія – лише на обмін.

Повідомлялося також, що Україна запропонувала Росії обмін полоненими "всіх на всіх". Це, за словами міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, близько 300 людей.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme