До блокування кордонів України можуть бути причетні російські спецслужби, – розслідування

Як стало відомо ЗМІ, польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні Польщі та України, взаємодіють з особами, які мають зв'язки з РФ

Журналіст відділу новин
До блокування кордонів України можуть бу…
Фото: ghall.com.ua

Про це йдеться у розслідуванні інформагентства Guildhall, пише Depo.ua.

Журналісти встановили, що польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на польсько-українському кордоні та потребують "справедливої конкуренції", взаємодіють з особами, які мають зв'язки з Російською Федерацією. Російський вплив встановлено також щодо аналогічних акцій у Словаччині.

"Так, офіційним організатором блокування кордону Польщі з Україною виступає польський громадянин Рафал Меклер, власник транспортної компанії Rafał Mekler Transport. Рафал Маклер є представником осередку проросійської партії "Конфедерація свободи та незалежності" у Люблінському воєводстві, яка має тісні зв'язки з Росією. Зокрема, лідер партії Януш Корвін-Мікке виступав із закликами про визнання окупації Криму і сам відвідував анексований півострів у 2015 році, де зустрічався з керівником російської окупаційної адміністрації Криму Сергієм Аксьоновим", — йдеться у публікації.

Фото: ghall.com.ua

За інформацією Guildhall, "Конфедерація свободи та незалежності" пов'язана з іншою польською правою організацією "Всепольська молодь" — "яка має давні зв'язки з Російським імперським рухом, серед іншого, який займався вербуванням терористів для угруповань "ДНР" і "ЛНР", зазначає інформагентство. Лідер списку "Конфедерації свободи та незалежності" під час виборчої кампанії до Польського Сейму 2023 року Зіомовіт Пшебітковський — колишній лідер руху "Всепольська молодь".

Крім того, "Конфедерація свободи та незалежності" та "Всепольська молодь" проводять спільні заходи.

"Поточна акція на польсько-українському кордоні — не перший епізод участі польських перевізників у кампаніях, які мають ознаки російських активних заходів. З початком російського вторгнення в Україну Rafał Mekler Transport та ціла низка інших польських компаній, учасників поточних протестів, зокрема Kam -Trans, Jata-Trans, BOR-TOM, GLT POLSKA, KMS LOGISTYKA та PEO-TRANS неодноразово проводили акції з вимогами скасування антиросійських санкцій", — стверджують автори розслідування.

Також зазначається, що політичний вплив на заходи в Польщі "заслуговує на окрему увагу". За даними Guildhall, 16 листопада на польському пункті пропуску "Корчова" відбулася зустріч організаторів акції із співзасновником згаданої вище пов'язаної з РФ партії "Конфедерація свободи та незалежності" та лідером "Конфедерації польської корони" Гжегожем Брауном.

"З початком вторгнення РФ в Україну, Гжегош Браун був єдиним депутатом Сейму Польщі, який проголосував проти резолюції з осудом Польщі, ухваленої після розкриття подій у Бучі. Системно займає позицію проти присутності українських мігрантів у Польщі і є автором слогану "зупинимо українізацію Польщі", — зауважує інформагентство.

За його даними, у 2018 році Гжегош Браун провів у Москві зустріч із журналістом видання "Росія Сьогодні" Леонідом Свиридовим, депортованим з Польщі за шпигунство на користь Росії.

"Як і "Конфедерація свободи і незалежності" Гжегош Браун бере особисту участь у заходах з зазначеною вище організацією "Всепольська молодь". Ця організація також має зв'язки з воєнізованим праворадикальним угрупуванням "Задружне коло" (польськ. Zadrużny Krąg — Dywizja Słowiańska), яке співпрацює з неонацистським угрупуванням "Русів", що нині воює в лавах російської армії", — наголошується в матеріалі.

Журналісти згадують і іншого учасника акції на польсько-українському кордоні, власника зазначеної компанії PEO-Trans, громадянина Білорусі Гордеюка Віктора Степановича. Аналіз сторінок Гордеюка у соціальних мережах дозволяє встановити, що він навчається в одному із військових вишів Білорусі. Рідний брат Віктора Гордеюка Гордеюк Андрій Степанович проходить службу у 38 окремій десантно-штурмовій бригаді армії Білорусі.

Автори розслідування додають, що організаторами акції із блокування кордонів у Словаччині виступили представники громадської організації "Союз автоперевізників Словаччини" (UNAS).

"Підтримала акцію антиєвропейська праворадикальна партія "Наша Словаччина", яка виступає за "відновлення дружніх зв'язків" з Росією, лідер якої словацький політик Маріан Котлеба у 2014 році написав листа колишньому президентові України Віктору Януковичу, де порівняв Революцію Гідності з тероризмом", — пише Guildhall.

Нагадаємо, на польсько-українському та словацько-українському кордонах перевізники продовжують блокувати пункти пропуску, вимагаючи повернення системи видачі дозволів українцям для роботи в ЄС, попри те, що Європейська комісія вже заявила, що виконання таких вимог не є юридично можливим.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme