До Дня Незалежності в Україні хочуть амністувати понад тисячу засуджених

Правоохоронний комітет рекомендує Верховній Раді схвалити законопроект №5249 про амністію з нагоди 30-ї річниці незалежності України

Журналіст стрічки новин

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт ВР.

У комітеті зазначили, що ухвалення закону дозволить зменшити витрати держави на утримання засуджених у виправних закладах.

"За повідомленням Мін’юсту у разі прийняття законопроекту попередньо підлягатимуть звільненню 1046 осіб, також 135 засудженим, які відбувають покарання у виді обмеження волі та інші покарання, не пов’язані з позбавленням волі, буде скорочено наполовину невідбуту частину покарання", – вказано у повідомленні.

Документ пропонує оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально:

- на неповнолітніх,

- жінок та чоловіків, які мають неповнолітніх дітей або дітей, визнаних особами з інвалідністю,

- на осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання,

- осіб, що досягли пенсійного віку,

- учасників бойових дій.

Також у законопроекті прописані основні критерії для застосування амністії: незначна суспільна небезпека діянь засудженого, об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність цих осіб, а також значний строк відбутого покарання на момент проголошення амністії.

Законопроект визначає також категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Насамперед, це особи, яким смертну кару в порядку помилування замінено на позбавлення волі, і засуджені до довічного позбавлення волі; які мають дві і більше судимості за вчинення умисних тяжких та/або особливо тяжких злочинів; засуджені за злочини проти основ національної безпеки України, терористичний акт, бандитизм, умисне вбивство при обтяжуючих обставинах.

Нагадаємо, раніше ООН радила Україні амністувати частину засуджених у зв'язку з пандемією.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme