В Україні хочуть дозволити вагітним працювати вночі та їздити у відрядження: Подробиці

Народні депутати пропонують внести зміни до Кодексу законів про працю щодо роботи вагітних та осіб, які доглядають за дітьми до трьох років

Редактор стрічки новин
В Україні хочуть дозволити вагітним прац…
Фото: Pixabay

У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо недискримінації вагітних жінок та інших осіб, які здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку №6069.

Про це повідомила одна із авторок законопроекту, народна депутатка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

"Жінка має право на відрядження або овертайм на роботі, за який доплатять, чи на роботу у вихідний. Так, навіть якщо жінка вагітна або має дитину до трьох років. Це її право і це – нормально", – зазначила нардепка.

Законопроект пропонує зміни до законодавства, які дадуть можливість вагітним та особам, що доглядають за дітьми до 3 років, зокрема працювати вночі та їздити у відрядження.

"Ми живемо у світі можливостей, на які треба швидко реагувати. Якщо з дитинкою побуде тато, бабуся чи дідусь, чому б не скористатися шансом розвинути свою кар‘єру або заробити додаткові кошти для родини?" – написала Кравчук.

Зміни до законів про працю щодо вагітних і осіб що доглядають за дітьми дор 3 років

Що пропонується законопроектом

  • вночі не зможуть працювати тільки вагітні, а от мама, тато і піклувальник (опікуни, піклувальники, прийомні батьки, патронатні батьки) дитини, яка ще не досягла віку 3 років,  – можуть, за власною письмовою згодою;

  • надурочні, відрядження – дозволено всім (вагітні/мама/тато/піклувальники) за письмовою згодою.

Таким чином, як зазначила народна депутатка, закон додатково захищатиме тат і опікунів, які теж у разі необхідності зможуть відмовитись від залучення до надурочних робіт, відряджень і нічних змін.

"Тобто, якщо ви – тато, бабуся чи піклувальник/ця і вам немає з ким залишити дитину, керівник не зможе змусити вас поїхати у відрядження чи залишитися в офісі до ночі. А мами нарешті звільняться від невиправданих обмежень і зможуть себе реалізувати на роботі так, як вони самі забажають", – пояснила Кравчук.

Наразі тексту законопроекту на сайті Верховної Ради ще немає.

законопроект щодо недискримінації вагітних жінок та інших осіб, які здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme