"Думав, вона зміниться": Кравчук шкодує, що вірив Росії

За словами першого президента Леоніда Кравчука, Росія найбільше заважала становленню незалежної України

Редактор стрічки новин
"Думав, вона зміниться": Кравчук шкодує,…
Фото: Сайт Леоніда Кравчука

Перший президент України Леонід Кравчук вважає своєю найбільшою помилкою те, що свого часу він "вірив Росії".

"Моя найбільша помилка – те, що я вірив Росії. Я не мав права це робити. Коли я вчився в Москві (це було з 1967 по 1970 рік), мені вже було за 30. Я мав доступ до Ленінської бібліотеки, до архівів, до яких ніхто не мав. І знав настільки багато про Росію, про Леніна, про всіх, що ніхто ще тоді не знав", - розповів Кравчук в інтерв’ю LB.ua, передає Depo.ua.

Він був переконаний, що Росія не застосовуватиме силу проти сусідів.

"Я думав, що вона (Росія, - ред.) також змінюється. І зміниться врешті-решт. Що Росія застосовуватиме до інших держав, своїх сусідів не силовий компонент, а дипломатичний – домовлятиметься з ними. Вона ж залишилася такою, якою була. А я знав багато того, з чого повинен був робити висновки. Не зробив. І вже пізніше, коли я став президентом, коли для мене постало питання будувати незалежну Україну, я зрозумів, хто мені найбільше заважає. Це була Росія", - сказав перший президент.

Водночас своїм найбільшим досягненням Кравчук вважає підписання Біловезької угоди.

"Що б там не було, однак я прийняв у Біловезькій пущі на руки молоду Україну. Якби я не підписав цього історичного документа про розвал Радянського Союзу й утворення незалежної держави, я не знаю, коли б це сталося. Вірю, що це сталося б, а от коли – складно сказати. Не була наша держава незалежною в 1918 році, не була й пізніше. Це були тільки проби. А нам вдалося це зробити. І під усіма документами про незалежну Україну стоїть мій підпис. Це моя гордість", - зазначив він.

Нагадаємо, що у червні перший президент України Леонід Кравчук переніс операцію на серці. Тоді ж було вирішено, що він до осені не братиме участі у засіданнях ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Наприкінці липня Кравчук все ще перебував у реанімації.

28 липня з'явилася інформація про погіршення стану першого президента України – він не може самостійно дихати.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme