Екс-глава внутрішньої безпеки СБУ розкрив можливі причини звільнення Наумова

Екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак, який свого часу очолював службу внутрішньої безпеки СБУ, прокоментував звільнення впливового генерала спецслужби Андрія Наумова. Він вважає це звільнення "неординарною подією"
 

Екс-глава внутрішньої безпеки СБУ розкри…
Скріншот

Про це Трепак написав на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

"Звільнення Наумова з посади керівника служби внутрішньої безпеки СБУ є неординарною подією, яка матиме істотні (у т. ч. зовні невидимі) наслідки не лише у правоохоронній сфері. Цю подію не можна вимірювати формальним статусом Наумова як керівника одного з багатьох підрозділів центрального апарату СБУ", - зазначив екс-посадовець.

За його словами, Наумов мав особливий статус в СБУ.

"Під нього Управління внутрішньої безпеки було перетворене в Головне управління внутрішньої безпеки з передачею йому нових повноважень, у т. ч. тих, які не притаманні службі внутрішньої безпеки. Воно стало ключовим у системі СБУ з можливістю впливати буквально на все, що відбувається в Службі. Серед іншого, цей підрозділ почав опікуватися питаннями протидії контрабанді. Більше того, служба внутрішньої безпеки, яка покликана головним чином забезпечувати захист співробітників СБУ і протидіяти зловживанням з їх боку, фактично зайняла головне місце в питаннях протидії контрабанді. "Люди Наумова" очолили підрозділи з протидії контрабанді в центральному апараті СБУ та її територіальних органах. Це при тому значенні, яке контрабанда має для української економіки та політики", - пояснив Трепак.

Він нагадав, що у свій час також очолював службу внутрішньої безпеки СБУ і "добре знає можливості цього підрозділу", а за Наумова, як зазначив Трепак, ці можливості "були значно збільшені і посилені".

"За своїм фактичним статусом Наумов був в СБУ людиною № 1. Без його участі у Службі не відбувався жоден важливий процес. Він вирішував питання, яке не під силу було вирішити навіть заступникам голови СБУ. Цей карт-бланш Наумову надав особисто голова СБУ Іван Баканов, що пояснюється їхнім давнім знайомством та тісними стосунками. Під час роботі на посаді заступника генпрокурора я мав можливість переконатися у тому, що Наумов в СБУ має особливий статус, який вочевидь не співпадає з його посадою", - йдеться у дописі.

Враховуючи це, звільнення Наумова, на думку Трепака, є далеко не рядовим кадровим рішенням.

"Це звільнення кардинально змінює ситуацію в СБУ. Для такого звільнення мало відбутися щось надзвичайне – настільки важливе, що переважило "життєву необхідність" Наумова для Баканова", - зазначив екс-посадовець СБУ.

Він також назвав дві головні версії звільнення Наумова.

"Перша пов’язана з можливою зміною посади Бакановим – Іван Геннадійович намірився очолити іншу державну структуру, в яку завчасно "відкомандировує" свою довірену людину. Адже вже давно точаться розмови про бажання Баканова очолити новий правоохоронний напрямок – наприклад, стати генеральним прокурором.

Друга версія полягає у тому, що Наумова просто позбавляються. Добре поінформовані у внутрішній кухні СБУ джерела припускають, що причиною стала втрата довіри до Наумова. Але не з боку Баканова, для якого Наумов є "найближчим і найдорожчим" соратником. А з боку офісу президента, де виявили, що в певних процесах, якими опікується Наумов, "не сходиться математика", - зазначив Трепак.

Він також зауважив, що формально рішення про призначення/звільнення керівника служби внутрішньої безпеки належить до компетенції голови СБУ. Але у випадку із звільненням Наумова, виходячи із його стосунків з Бакановим, це рішення довелося ухвалити президентові.

За словами Трепака, наразі триває підкилимна війна керівництва офісу президента і керівництва Служби за контроль над митницею. І звільнення Наумова може бути першим значимим і знаковим результатом такої війни.

Екс-посадовець також припустив, що Баканов зробить усе, щоб зберегти Наумова, адже той не лише багато зробив для Баканова, але й багато знає.

Віктор Трепак про звільнення Наумова - допис у ФБ ч.1Віктор Трепак про звільнення Наумова - допис у ФБ ч.2Віктор Трепак про звільнення Наумова - допис у ФБ ч.3Віктор Трепак про звільнення Наумова - допис у ФБ ч.4

Нагадаємо, 23 липня ЗМІ повідомили, що президент Володимир Зеленський звільнив впливового генерала Служби безпеки України (СБУ) Андрія Наумова, а також першого заступника очільника відомства Руслана Баранецького.

Генерал Наумов став відомий широкому загалу саме після скандалу з підготовкою його вбивства. Відомо також, що Наумов вважався "правою рукою" глави СБУ Івана Баканова та мав дуже широкі повноваження у СБУ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme