Екс-міністра Омеляна виправдали у справі про зниження портових зборів

Колишнього міністра інфраструктури України Володимира Омеляна виправдали у так званій справі про зниження портових зборів

Журналіст відділу новин
Екс-міністра Омеляна виправдали у справі…
Фото: Прес-служба ВАКС

Відповідне рішення щодо Омеляна ухвалив Вищий антикорупційний суд.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ВАКС.

"У понеділок, 18 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила виправдувальний вирок та визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України, у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину", – зазначили у суді.

Уточнюється, що вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду впродовж 30 днів із дня проголошення.

Із повним текстом вироку та мотивами суду можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 991/9129/20.

Подробиці справи про зниження портових зборів

Колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна підозрювали у незаконних діях, які призвели до недоотримання державним бюджетом понад 30 млн грн.

За версією сторони обвинувачення, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

Крім того, Міністерство фінансів виступало проти зменшення всіх портових зборів, наголошуючи, з-поміж іншого, на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет.

Зрештою, рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн (з очікуваних 203,5 млн грн було отримано 173,1 млн грн).

Ці дані підтвердили Держаудитслужба та судова експертиза.

Екс-міністра Омеляна виправдали у справі про зниження портових зборів

Нагадаємо, раніше Омелян заявляв, що оптимізація портових зборів збільшила вантажопотік. За його словами, портові збори в Україні є одними з найвищих у світі, через що вітчизняні порти є неконкурентоспроможними. Саме тому уряд у 2017 році ухвалив рішення про їх поступове зниження.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme