Експерти будгалузі оцінили соціальний концепт-проект реконструкції пішохідного мосту в Ужгороді

Днями в Ужгороді на містобудівній раді презентували концепцію реконструкції пішохідного мосту. Її подарував місту відомий будівельний хаб – група компаній Win Experts. Адже цей об’єкт знаходиться в аварійному стані і давно потребує відновлення. Асфальт, яким залитий міст, відпадає та "рухається". На ньому з’явилися численні тріщини та прогалини, по яким щодня ходять тисячі людей

Журналіст відділу новин
Експерти будгалузі оцінили соціальний ко…

Всесвітньо відомий скульптор та архітектор Петро Антип із Києва показує, як в даному варіанті концепт-проекту реконструкції пішохідного мосту старі поручні мають замінити на більш ефективніші. А у верхній частині запланували змонтувати фігуристі конструкції:

"Даний проект – унікальний і обов’язково стане візитівкою Ужгорода. Мені надзвичайно приємно було працювати із цим старовинним мостом. Він має свою історію. На ньому ходили люди ще на початку 19 століття. Хотілося зберегти ті традиції, але втілити їх у сучасних матеріалах. Оскільки цим мостом пересувається  велика кількість людей, вирішив його розширити із шести метрів до дев’яти, а в середині – аж до одинадцяти. Верхня ж частина мосту виконує не тільки естетичну функцію, а й практичну. Адже за рахунок неї розподілиться навантаження загальної конструкції".

Також він додав, що на реконструйований міст захочуть побачити не тільки українці, а й численна кількість іноземних туристів. Це місце стане справжньою туристичною Меккою. Так вже сталося із його попереднім концепт-проектом реконструкції площі з фонтанами в Запорізькій області.

За словами координатора проектів Національної спілки архітекторів України (НСАУ) Олександра Барановського, реконструкція мосту в Ужгороді є доцільною і своєчасною, оскільки має вирішити проблему сполучення лівобережної і правобережної частини міста:

"Якщо говорити про саме цей проект, то легкі й ажурні форми мостового переходу створять підкреслено сучасний акцент просторової композиції набережної ріки Уж. Це дасть поштовх для пошуків більш сучасних прийомів у вирішенні важливої для міста рекреаційної зони. Приклади подібного підходу є в багатьох європейських містах, наприклад, у Кракові. Там збудували об’єкт подібний до цього. Польські архітектори використали сучасні форми мостового переходу для підкреслення цільності наявного історичного міського середовища. Згідно з Європейською практикою об’єкти подібного рангу проектуються за результатами конкурсів та громадських обговорень. В Ужгороді теж доцільно скористатися таким досвідом".

Дійсна членкиня International Council on Monuments and Sites (ICOMOS ) Ольга Рутковська наголошує, що в історичному місті реконструкція мосту – це відповідальне завдання, що вимагає всебічної оцінки як стану об’єкту, так і наслідків реконструкції:

"Значна частина таких об’єктів має важливе історичне та суспільне значення. Найкращий підхід у ситуації – це проведення реконструкції із  конкурсним підходом до вибору ідеї та врахування всіх особливостей первісної інженерно-технічної конструкції, особливостей ландшафту, планувальної структури об’єкту місцевості і за можливості первісного опорядження. Застосування новітніх технологій має нести безпечність та зручність і тактовно вписуватися в історичний об’єкт".

А президент FIABCI-Ukraine, національного підрозділу Всесвітньої федерації нерухомості FIABCI International Дмитро Ковганіч зазначає, що будь-які об’єкти нерухомості, що відносяться до інфраструктурних елементів міст є дуже важливими та підвищують інвестиційну привабливості регіонів, додають їм соціальної значущості:

"Тому будь-яка реконструкція чи зведення – це важливий крок у розвитку громад та країни в цілому. Закликаємо всі регіони брати за приклад подібні інфраструктурні об’єкти як оцей міст в Ужгороді та інші подібні креативні концепт-проекти. Оскільки вони підвищують красу та привабливість нашої держави".

Такої ж думки і президент Національного експертно-будівельного альянсу України та групи компаній Win Experts Віктор Лещинський, який постійно вболіває за те, аби збудувати сучасну та потужну країну:

"Наш будівельний хаб подарував місту цей концепт-проект пішохідного мосту перед його 1128-ою річницею. Вважаю, що Ужгород – це особливий регіон з багатою історією та традиціями. Створюючи даний проект, наші фахівці несли ідею поєднання концепту старого міста із сучасними тенденціями, які нині є світовими трендами. Це лише один із варіантів того, як міг би виглядати пішохідний міст в Ужгороді. Підкреслю, що мій Фонд готовий запропонувати міській владі спільно провести конкурс на кращу концепцію із реконструкції даного об’єкту та надати переможцю грошову премію. І таким чином зробити свій внесок у розвиток міста".

Остаточне ж рішення про реконструкцію або ремонт цього моста вирішить місцева влада.

До речі, концепція реконструкції пішохідного мосту – це особиста ініціатива команди Національного експертно-будівельного альянсу України та групи компаній Win Experts.

Юрій Іванов

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme