Екватор президента: Чому ця осінь буде вирішальною для Зеленського

Осінь 2021 року буде вирішальною для президента України Володимира Зеленського

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Екватор президента: Чому ця осінь буде в…
Фото: Офіс президента

Про це повідомив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко у Facebook, пише Depo.ua.

За словами Денисенка, екватор президента передбачає кілька важливих моментів, але найголовніший – це психологічне усвідомлення зворотнього відліку до дня виборів. На думку Денисенка, досі, лише Кучма зрозумів, що підготовка починається саме в цей момент.

"Будь-яка політична кампанія (революція також, між іншим) передбачає шість ключових складових: лідер, структура, ідеологія, гроші (в тому числі і на лояльність ключових ЗМІ та стейкхолдерів), час і міжнародна підтримка. Виграє той, хто має чотири і більше складових. Станом на зараз у Володимира Зеленського є лише дві: лідер та час. Все інше, якщо виразитися метафорично: в процесі розробки", – вказує Денисенко.

Він зазначає, що станом на зараз Зеленський може похвалитися лише двома речами: взятим під певний контроль парламентом і частковим контролем над центральною частиною вертикалі влади. Втім, на думку Денисенка, це все ще ілюзія контролю, адже є величезна група людей, які нічого не вирішують і яким певними преференціями закрили рот.

Щодо керованості в регіонах, він підкреслює, що влада перебуває в ілюзії, ніби має впливи на місцях, які особливо укріпилися після перемоги Вірастюка на Франківщині.

"Поки можна говорити тільки про проникнення центральної влади, як максимум, на рівень обласної ради, де вдалося, в більшості регіонів, перетягнути на свою сторону "зрадників", які готові за певні преференції присягнути всім", – вказує Денисенко.

На його думку, протягом останніх тижнів почався процес переформатування вертикалі влади. Звільнення правої руки Івана Баканова, заміна керівників МВС та генштабу, пошук нових міністрів оборони та юстиції – все це спроба створити нову, більш свою, вертикаль.

"В цьому немає насправді нічого поганого – кожен лідер будує свою вертикаль. Але, починаючи з осені, перед Зеленським стане одне з найважливіших питань двох років правління: це вертикаль людей чи вертикаль функцій і змістів. І зміна 2-3 людей не дає відповіді на ці питання", – зауважує виконавчий директор Українського інституту майбутнього.

Як приклад він наводить ситуацію з новим міністром економіки, звертаючи увагу, що той не може створити "чуда", а від нього вимагають швидких рішень, які просто неможливі. З цього Денисенко підкреслює, що у Зеленського є кілька місяців для того, аби почати створювати вертикаль функцій, яка опирається на лояльних людей. Інакше, пише він, ілюзія міцності швидко пройде.

Стосовно ідеології, Денисенко зазначає, що в Зеленського ідеологія базувалася і базується на розмиванні. Президент за все хороше і проти всього поганого. Це помножено на відсутність реальних конкурентів, лояльність олігархату і, що не менш важливо, певному страху українців, робить акцент виконавчий директор Українського інституту майбутнього.

Денисенко зазначив, що згідно з останнім опитуванням в рамках великого проекту "Хто ми. Українці очима українців" серед українців є не лише велике розчарування в державі, але й є велике відчуття страху, "що ми перепробували всі можливі варіанти з правителями і моделями правління".

Він також додає, що Зеленський не може не потрапити в головну пастку популіста, яка зводиться до формули: "Ми (в такому випадку, влада) і є весь народ". Він наголошує, що президент для народу, поки так і не став частиною цього самого широкого народу, і для свого політичного майбутнього Зеленський має розв'язувати надскладну задачу: як стати частиною народу, а не відокремленої від народу влади.

Окрім цього експерт вказує, що влада зараз достатньо міцна, аби фінансово не залежати від олігархату, але економіка й інвестиції залежать від одного фактору – правил гри.

"Це ключова тема для розмови, яку президент має провести з 20-30 головними стейкхолдерами держави. Але ця розмова весь час відкладається. І головна причина – відсутність розуміння, якими будуть ці правила гри. А якщо подивитися більш глобально, правила гри в будь-якій країні, які йде до успішності, визначаються перш за все рівнем патріотизму, потім розумінням того, як влада розширює можливості і рівні цього патріотизму і, нарешті, як ці можливості дозволяють конвертувати патріотичні можливості в матеріальні блага", – вважає Денисенко.

На його думку, в найближчі два-три роки буде один інвестор у виді держави. У зв'язку з цим влада має зрозуміти: бюджет 2022 є запорукою успіху на виборах-2024.

"Ніяких швидких проривів і точок росту немає і не буде. Якщо зараз почати щось, то воно (це щось) вистрілить у 2023-24 рр... Якщо зараз влада не закладе амбітні багаторічні проекти, не лише Зеленський ні з чим не вийде у 2024 році до виборців, всі ми не матимемо точок росту в 2024-25рр. І тут є ще один аспект, який треба пам’ятати: великі проекти – це ті, які дають реальний привід для гордості більшості українців (згадайте про відокремленість влади від народу, вона базується і вкорінилася на відсутності приводів для гордості)", – зауважує Денисенко.

Замість висновків експерт нагадує, що задача країни до 2024 року вийти із стану об’єкта в суб’єкт певних аспектів міжнародної політики. Як тільки це стане зрозумілим, стане набагато легше.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Офіс президента має намір створити й впровадити програму економічного відновлення України. Там зазначали, що нині кризовий час позаду, а через недофінансованість та недоінвестованість економіки торік економіка країни може отримати падіння у 2022- 2023 роках.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme