Єрмак заявив, що Росія вже використовує "Північний потік-2" проти України

Росія вже почала використовувати свій газопровід "Північний потік-2" як зброю проти України

Журналіст стрічки новин
Єрмак заявив, що Росія вже використовує…
Фото: Офіс президента

Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна очікує письмових гарантій з боку партнерів стосовно Росії.

Він зауважив, що США обіцяли Києві конкретні кроки у разі запуску російського газопроводу "Північний потік-2",  і тепер вони мають "лягти на папір". Про це Єрмак заявив на форумі "Ялтинська європейська стратегія", передає Depo.ua.

"Дійсно ми чуємо і працюємо з нашими партнерами – зі Сполученими Штатами, з Європою, з Німеччиною – для того, щоб Україна отримала реальний правовий міжнародний механізм гарантій того, що якщо (а ми вважаємо, що це вже відбувається) буде використаний цей проект, який ми вважаємо не економічним і розглядаємо виключно через призму нашої нацбезпеки, то будуть застосовані якісь кроки", – наголосив посадовець.

Він зауважив, що механізм санкцій проти "Північного потоку-2", який працював, був ефективний.

"Але і під час зустрічі з федеральним канцлером Ангелою Меркель, і під час візиту президента Зеленського до Вашингтону ми дійсно почули, особливо від американської сторони, про конкретні кроки, які будуть вжиті, коли наступить час. Але ми все ж чекаємо, що це ляже на папір", – зазначив Єрмак.

Він додав, що зараз є приклад Будапештського меморандуму. Очільник ОП пояснив, що Україна вимушена вірити не словам, а реальним крокам.

За його словами, за даними біржі IC Future, під час торгів ціна жовтневого ф'ючерса на газ на індекс TTF перевищила 700 доларів за тисячу кубометрів, на максимумі досягнувши 57.25 євро за мегават/год.

"Я недаремно привів ціни вчорашнього дня (9 вересня, – ред.)– це вже відбувається. Тому дії, про які ми говорили в Вашингтоні, дії, про які говорила Меркель, коли була в Києві, повинні сьогодні вже перейти від слів до реальних справ і дій",  – підсумував Єрмак.

Нагадаємо, дещо раніше посол України в США Оксана Маркарова заявила, що США ще можуть зупинити запуск газопроводу "Північний потік-2".

Читайте також: "Північний потік — 2" добудували: Чи врятує ЄС українську трубу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme