ЄС запровадить санкції проти РФ за визнання "Л-ДНР": Кого і як можуть покарати

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що скликає сьогодні, 22 лютого, позачергове засідання голів МЗС для затвердження санкцій проти Росії

Журналіст відділу новин
ЄС запровадить санкції проти РФ за визна…
Колаж: Depo.ua

За його словами, міністри закордонних справ країн ЄС ухвалять санкції проти Росії на тлі визнання нею незалежності "ДНР" і "ЛНР" та подальшого розміщення військ на території України.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на The Guardian.

"Я впевнений, що рішення буде одностайним", – наголосив Боррель.

Зазначимо, що деякі країни ЄС виступають за більш обмежену відповідь РФ, ніж при повномасштабному вторгненні.

Згідно з інформацією Bloomberg, санкції ЄС проти Росії можуть включати обмежений список осіб та організацій. Йдеться, зокрема, про:

  • заборону на видобуток корисних копалин;

  • заборону на торгівлю з "Л-ДНР".

Європейський комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс назвав дії президента РФ Володимира Путіна "актом війни".

Він також запевнив, що ЄС готовий ввести санкції проти Росії, однак для цього буде потрібно одноголосність країн-членів.

На його думку, введення санкцій, найімовірніше, буде поступовим, а обмеження, які вводитимуться, залежатимуть від дій Росії.

Рейндерс уточнив, що спочатку вони включатимуть заборону на в'їзд фізичних осіб та конфіскацію активів в Європі та за кордоном.

Нагадаємо, дещо раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що сертифікацію газопроводу "Північний потік-2" буде зупинено. Коментуючи рішення Росії визнати "ДНР" та "ЛНР" політик заявив, що ситуація має бути "оцінена наново", в тому числі й для скандального російського газопроводу.

Довідка: 21 лютого президент Російської Федерації Володимир Путін офіційно визнав "Л-ДНР". З ватажками цих незаконних формувань було підписано також так званий "договір про дружбу". Він передбачає спільну охорону "кордонів" так званих "ДНР" і "ЛНР".

Крім того, Путін наказав забезпечити в "Л-ДНР" мир російськими військами. Йдеться про те, що РФ легалізує свої війська на території "Л-ДНР" навіть до підписання договорів про співробітництво із цими "країнами".

Президент України Володимир Зеленський відреагував на визнання Путіним "Л-ДНР" та заявив, що розцінює такі дії як порушення суверенітету та територіальної цілісності України. 

Вранці 22 лютого "депутати" в "ДНР" і "ЛНР" очікувано одностайно проголосували про ратифікацію угоди з Росією "про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу". Держдума РФ також ратифікувала угоди з "Л-ДНР" у першому читанні.

Водночас низка країн світу заявила, що запровадить проти РФ потужні санкції на тлі ескалації ситуації довкола України та визнання "Л-ДНР".

Зеленський повідомив також, що отримав запит від Міністерства закордонних справ України "щодо питання розриву дипломатичних відносин між Україною та Російською Федерацією". Глава держави планує опрацювати це питання вже найближчим часом.

Читайте також: Поганий мир чи добра війна: Чому за півдоби після визнання "Л-ДНР" Захід не вводить "вбивчі" санкції

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme