ЄСПЛ визнав, що ліквідація Верховного суду України була незаконною

Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що ліквідація Верховного суду України під час судової реформи у 2016 році була незаконною

Журналіст стрічки новин
ЄСПЛ визнав, що ліквідація Верховного су…
Фото: Рixabay

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на рішення ЄСПЛ у справі №11423/19 "Гуменюк та інші проти України".

Зазначається, що у 2016 році в Україні почалася судова реформа. Серед іншого під перезавантаження потрапив і найвищий судовий орган держави – ВСУ. Спочатку було створено ще один Верховний суд, а чинний — намагалися ліквідувати. Однак через Конституцію це зробити не змогли і нині існують обидва суди.

Додається, що через це судді "старого" ВСУ й позивалися до ЄСПЛ проти держави Україна.

За висновком ЄСПЛ ліквідація старого Верховного суду не мала законних підстав, а судді ВСУ не могли бути звільнені чи переведені до іншого суду. Зокрема, вони мали автоматично продовжувати працювати в новоутвореному суді.

Водночас спроба ліквідації ВСУ порушила одразу 2 статті міжнародної Конвенції з прав людини. Зокрема, право на справедливий суд.

"Судді (ВСУ, – ред.) попри те, що хоч формально і не були звільнені, але внаслідок судової реформи й незаконної ліквідації суду – були позбавлені права провадити правосуддя. Звичайно, ми задоволені рішенням ЄСПЛ, єдине питання – ми очікуємо, коли буде виконане рішення", — зауважила адвокат Олена Льошенко.

ЄСПЛ наказав вирішити ситуацію із двома чинними Верховними судами й виплатити суддям ліквідованого органу компенсацію, у розмірі 5000 євро.

Нагадаємо, минулоріч голова Верховного суду України (ВСУ) Валентина Данішевська заявила, що рішення Конституційного суду не зупинило ліквідацію ВСУ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme