Естонія застерігає у жодному разі не погоджуватися на ультиматум Росії щодо України

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що за жодних умов не можна погоджуватися на вимоги Росії щодо "гарантій безпеки"
 

Журналіст відділу новин
Естонія застерігає у жодному разі не пог…
Фото: Телеканал "Дом"

Кая Каллас переконана, що в принципі немає сенсу вести переговори з Росією на цю тему.

Про це вона сказала в інтерв'ю телеканалу ETV+, інформує Depo.ua.

"З погляду безпеки дуже лякає те, що такі переговори з Росією взагалі ведуться. Наші союзники обіцяли нам, що такі переговори не вестимуться і що пред'явлення таких вимог неприйнятне. Але мені завжди здається, що щодо Росії ми менш наївні у порівнянні з деякими союзниками, тому нам просто не можна мовчати. Але є й позитивний момент - до нас прислухаються, у нас запитують поради, з нами ведуть обговорення", – сказала Каллас.

Вона також заявила, що судячи з розміщення військових підрозділів навколо України, все вказує на те, що Росія має план рухатися далі.

"І якщо подивитися на пропаганду, яка виставляє Україну в поганому світлі, складається досить чітка картина. Водночас, Росія намагається вести переговори із Заходом, мовляв, давайте поділимо світ на сфери впливу: ви не візьмете Україну в НАТО, ви не будете розміщувати війська в країнах Балтії та біля наших кордонів. Звичайно, з цим нам не можна погоджуватися в жодному разі, інакше вийде, така ситуація, коли країна створює всім проблему, всі лякаються, а потім вона каже: "Добре, я героїчно вирішу для вас цю проблему і змушую вас поступитися мені". На такий прийом не можна піддаватися", – сказала прем'єрка Естонії.

Нагадаємо, 18 жовтня прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що вступ України до НАТО став б для Росії найгіршим сценарієм. За словами Пєскова, це сценарій, який виходить за червоні лінії національних інтересів Росії.

21 жовтня президент Росії Володимир Путін заявив, що візит міністра оборони США до Києва – це відкриті двері Україні до НАТО.

24 жовтня в адміністрації президента Росії Путіна визнали, що Москва не може перешкодити зближенню України і НАТО.

22 листопада очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія заважає Україні вступити до НАТО.

25 листопада на Росії заявили про розширення так званих "червоних ліній" для України. Зокрема, радник Кремля та голова правління Ради у закордонних справах РФ Федір Лук'янов заявив, що йдеться про вступ України до НАТО на тлі останніх подій.

6 грудня у Путіна пообіцяли дати гарантії безпеки в обмін на нерозширення НАТО на схід.

28 грудня міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що у НАТО мають відкинути вимоги президента Росії Путіна щодо "гарантій безпеки".

Читайте також: Шлях до НАТО: Що дасть Україні запрошення на збройний комітет Ради Альянсу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme