Евакуація українців з Афганістану триватиме і після виведення військових США, –  МЗС

Україна продовжуватиме евакуацію з Афганістану 

Редактор стрічки новин
Евакуація українців з Афганістану триват…
Фото: president.gov.ua

Україна навіть після завершення виведення військових США з Афганістану шукатиме способи евакуювати з країни громадян України та їхніх близьких, які звернулися з таким проханням.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко, передає Depo.ua з посиланням на "Українську правду".

"Україна планує продовжувати евакуацію українців з Афганістану після 31 серпня. Водночас маршрути повернення наших громадян можуть бути скориговані, залежно від розвитку ситуації в аеропорту Кабула", – розповів представник МЗС.

Ніколенко повідомив, що в останні кілька днів МЗС та посольство України в Таджикистані отримали нову хвилю запитів про евакуацію з Афганістану. Наразі уточнюються дані людей, їхня кількість та місцеперебування.

"Дипломати разом із представниками інших відомств опрацьовують подальші безпечні шляхи виїзду, зокрема можливість використання інших аеропортів або наземних маршрутів. Щойно з’явиться перша нагода, всі наші громадяни, які повідомили про себе українському посольству в Таджикистані, отримають інструкції про подальші дії… Важливий момент: будь-які публічні нагнітання емоцій довкола евакуації шкодять роботі, створюють ризик як для тих, хто хоче виїхати, так і для тих, хто хоче їм у цьому допомогти. Працюємо 24/7 і нікого не залишимо напризволяще", – зазначив речник МЗС.

Він нагадав, що попередніми евакуаційними рейсами до України вже вивезли 650 людей, і це один з найвищих показників серед держав, громадяни і партнери яких потребували евакуації.

Нагадаємо, раніше глава Офісу президента Андрій Єрмак заявляв, що Україна останніми рейсами 28 серпня евакуювала всіх своїх громадян, які виявили таке бажання та вийшли на контакт з МЗС.

Довідка: Війна в Афганістані за участі США почалася з терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, за якими стояло терористичне угруповання "Аль-Каїда". Тоді "Талібан" звинуватили в тому, що він надав терористам, зокрема їхньому лідерові Усамі бен Ладену, притулок на території Афганістану. Таліби це заперечували. Зрештою, США у жовтні 2001 року розпочали операцію в країні. Бен Ладена там не знайшли, а тодішньому лідерові талібів муллі Омару вдалося втекти, але влада "Талібану" під натиском США була повалена.

Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади. В аеропорту Кабула відбулася масштабна програма евакуації людей. Військові різних країн, в тому числі і України, допомогли вибратися із Афганістану десяткам тисяч людей. 

30 серпня пізно ввечері США повністю завершили введення своїх військ з Афганістану. Тим самим завершивши 20-річну місію американських військових у цій країні.

Читайте також: Зробили те, що іншим не вдалося: ЗМІ розповіли, як українські військові евакуювали людей з Афганістану

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme