Єврокомісія представила план з розв'язання газової кризи

У Європейській комісії представили план заходів, спрямованих на подолання газової кризи

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Єврокомісія представила план з розв'язан…
Фото: Рixabay

Низку короткострокових та середньострокових заходів для подолання енергетичної кризи у Європі вже ухвалили.

Таким чином в ЄС хочуть захистити вразливих споживачів та підтримати компанії, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Зазначається, що "набір інструментів", завдяки яким країни-члени ЄС зможуть усунути наслідки високих цін на газ, вже затверджений. Також вони мають допомогти у подальшому зміцненню стійкості до можливих криз. Серед негайних заходів комісія виокремила:

  • надання екстреної підтримки малозабезпеченим споживачам газу;

  • дозволи на відтермінування платежів;

  • вжиття заходів для унеможливлення відключення поставок газу;

  • забезпечення тимчасового зниження податків для вразливих сімей;

  • надання допомоги вразливим компаніям у ЄС.

Уточнюється, що найкращою страховкою є інвестиції у відновлювальні джерела енергії. Аби уникнути майбутніх криз, країнам варто зосередитися на збільшуванні обсягів виробництва альтернативної енергії.

Нагадаємо, що в останні тижні на європейському ринку газу спостерігається ажіотаж – якщо на початку серпня цінні папери на поставку палива торгувалися на рівні $515 за тисячу кубів, то за місяць вони піднялися до $614, до кінця вересня подорожчали вдвічі, а за останні два дні зросли ще на 30 відсотків.

5 жовтня, ціна на газ у Європі перевищила 1450 доларів за тисячу кубометрів (це був четвертий злет вартості газу за добу), то 6 жовтня ціна вперше за всю історію перевищила 1600 доларів за тисячу кубометрів.

Так, в ході торгів вартість листопадового ф'ючерсу на хабі TTF в Нідерландах, після відкриття сьогоднішніх торгів, спочатку вийшла на $1559 за тисячу кубів, або 130 євро за МВт/год. (о 09:10 за київським часом). Після чого ціна різко зросла до $1606 за тисячу кубометрів газу.

А зранку 6 жовтня ціна встановила новий рекорд на позначці $1937.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme